Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Huub Zeeman (cc, via Flickr)
actueel

UvA met twee boten bij komende Canal Parade

Dirk Wolthekker,
31 juli 2019 - 07:44

Voor het eerst sinds lange tijd doet de UvA weer mee met de Canal Parade, een vaartocht waaraan tachtig uitbundig versierde boten meedoen ter gelegenheid van Pride Amsterdam. Er is een gezamenlijke boot van UvA, VU, HvA en InHolland die het thema ‘Creating tomorrow together’ zal verbeelden. Ook het Amsterdam UMC doet mee met de botenparade.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat de UvA weer meedoet met de Canal Parade, nu in samenwerking met de andere instellingen voor hoger onderwijs. ‘Creating tomorrow together’ is het thema van de ‘Hoger Onderwijs Boot’ waarmee de vier instellingen samen meedoen aan de botenparade. Aan boord zijn tachtig studenten en medewerkers, twintig van elke deelnemende instelling.

‘Alleen al van de UvA-kant hadden we 45 aanmeldingen, dus de helft viel af’

Gewone medewerkers

‘Alleen al van de UvA-kant hadden we 45 aanmeldingen, dus de helft viel af. Wel hebben we voor een eerlijke verdeling van mannen en vrouwen gezorgd,’ zegt Jesper van de Vooren van de Business School van de UvA. Hij is een van de organisatoren van de gezamenlijke boot. Er zullen geen leden van de universiteitsbesturen aan boord van de boot zijn. Volgens Van de Vooren is daar met opzet voor gekozen om zoveel mogelijk ‘gewone’ medewerkers een kans te geven aan boord te zijn.

 

In een persverklaring zeggen de vier instellingen ‘gezamenlijk’ uit de kast te willen komen. ‘Iedereen telt mee. Je mag zijn wie je bent.’ De vier instellingen hebben in totaal 107.000 studenten en 15.000 medewerkers. ‘Samen eren we de voorvechters van de homo-emancipatie uit het verleden, samen zorgen we door middel van overdracht van kennis en waarden aan een toekomst van inclusie en gelijkwaardigheid van de LHBTI’s.’

‘UvAPride zal in de naaste toekomst aansluiting zoeken bij het Diversity Office om op die manier blijvend aandacht te generen voor de thema’s die UvAPride wil agenderen’

Diversity Office

Pride Amsterdam en de Canal Parade zullen ook worden aangegrepen om het UvA-netwerk UvAPride nieuw leven in te blazen, vertelt Van de Vooren. Een van de redenen waarom het zo lang duurde voordat er namens de UvA weer een boot mee zal doen, is namelijk dat UvAPride lang tijd op apegapen heeft gelegen. Er konden moeilijk bestuursleden worden gevonden en de UvA hechtte er als instelling in het verleden niet altijd evenveel waarde aan. Dat is nu anders. Van de Vooren: ‘UvAPride zal in de naaste toekomst aansluiting zoeken bij het Diversity Office om op die manier blijvend aandacht te generen voor de thema’s die UvAPride wil agenderen.’ UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam heeft – net als de bestuursleden van de andere instellingen – een filmpje ingesproken waarin ze het belang van diversiteit en inclusie onderstreept.

 

Amsterdam UMC

Ook de medische centra AMC en VUmc, die in 2018 fuseerden tot Amsterdam Universitair Medische Centra, doen mee met een boot, evenals vorig jaar. Aan boord negentig medewerkers, de helft afkomstig van de locatie AMC, de andere helft van de locatie VUmc. Onder de negentig medewerkers bevinden zich twee leden van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC: Chris Polman en Mark Kramer.

 

Zij zitten op de boeg van het schip en beelden daar het zeventiende-eeuwse schilderij De Anatomische Les van Nicolaes Tulp uit. ‘Chris en Mark vertegenwoordigen daarmee het verleden, de andere deelnemers in de boot de toekomst,’ zegt Michel Tromp van het organiserend comité van het Amsterdam UMC. Het overkoepelende thema van de 24e Pride Amsterdam is ‘Remember the past, create the future’, een thema dat verwijst naar de zogenoemde ‘Stonewall-rellen’ in New York, dit jaar precies vijftig jaar geleden.

 

De Canal Parade begint komende zaterdag om 12.30 uur en voert van het Oosterdok via Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar het Westerdok.