Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Archiefbeeld | Rhoda Baer (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Drie UvA-onderzoekers met Rubiconbeurs naar VS, Canada en Duitsland

Marleen Hoebe,
22 juli 2019 - 13:52

Marie Deserno, Sylvie Lesuis en Alba Torrents de la Peña zijn onlangs gepromoveerd aan de UvA en kunnen nu onderzoek in het buitenland gaan doen door een Rubicon-financiering van NWO. Ze gaan ermee naar Duitsland, Canada en de VS.

Marie Deserno is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Brain & Cognition. Met haar onderzoek probeert ze modellen te maken van autisme, dat vaak geen eenduidige oorzaak kent. Deze modellen moeten het uiteindelijk makkelijker maken om geschikte behandelmethoden te kiezen voor mensen met autisme. Deserno gaat een jaar en tien maanden onderzoek doen aan het Max Planck Institute of Human Development in Duitsland.

 

Stress, angststoornissen & griep

Sylvie Lesuis onderzoekt hoe blootstelling aan stress bijdraagt aan angststoornissen. Dit doet ze bij het Swammerdam Institute for Life Sciences. Met de Rubiconbeurs gaat ze verder met haar onderzoek in het Josselyn Frankland Lab, het neurobiologische laboratorium in het Hospital for Sick Children in Canada. Hier zal ze twee jaar blijven.

 

Alba Torrents de la Peña van het AMC, afdeling medische microbiology doet onderzoek naar de evolutie van griep en bestudeert het immuunsysteem van grieppatiënten voor en nadat ze een vaccinatie hebben gehad. Op deze manier wil ze achterhalen waarom het zo lastig is om de griep met een vaccin te bestrijden. Ze gebruikt de Rubicon-financiering voor haar onderzoek aan het Scripps Research-instituut in de Verenigde Staten. Ze gaat hier twee jaar werken aan de Department of Integrative Structural and Computational Biology.

 

Voor veel wetenschappers is ervaring in het buitenland belangrijk voor hun carrière. De Rubiconbeurs maakt dit mogelijk. Zestien jonge onderzoekers van Nederlandse universiteiten krijgen deze beurs.