Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Arenda Oomen (Rijksoverheid)
actueel

Minister omarmt groot deel advies-Van Rijn: structureel -2,3 miljoen euro voor UvA

Sterre van der Hee,
21 juni 2019 - 17:43

De regering omarmt een groot deel van het rapport dat de commissie-Van Rijn schreef over de bekostiging van het hoger onderwijs. Minister Ingrid van Engelshoven (D66; Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) gaat 324 miljoen euro aan variabele bekostiging (financiering op basis van studentenaantallen) verschuiven naar vaste bekostiging voor onderwijsinstellingen. Ook komt er flink meer geld voor bèta en techniek. De UvA moet daardoor vanaf 2023 zo’n 2,3 miljoen euro per jaar inleveren. 

In het rapport van de commissie-Van Rijn kregen brede universiteiten zware klappen met verliezen van vele miljoenen per jaar. De minister heeft dat in haar plan wat afgezwakt. Geen enkele universiteit gaat er meer dan 2 procent op achteruit.

 

De UvA verliest in de plannen 0,51 procent van haar vaste budget. De technische universiteiten in Delft (+7,65 procent per jaar) en Eindhoven (+7,12 procent per jaar) komen in de herverdeling als grote winnaar uit de bus. Samen krijgen zij in de toekomst 50 miljoen extra per jaar. Daar tegenover staat dat zij moeten zorgen voor een beter studiesucces.

 

Naast de herverdeling tussen universiteiten wil de minister ook de bekostiging van universiteiten minder afhankelijk maken van studentenaantallen. Nu is 72 procent van het geld dat universiteiten krijgen afhankelijk van het aantal studenten, de minister wil toe naar 60 procent. Bovendien wil de minister 100 miljoen overhevelen van wetenschapsfinancier NWODat is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die namens de Rijksoverheid onderzoeksbeurzen verdeelt.   naar de universiteiten. Zo moeten universiteiten en wetenschappers minder afhankelijk worden van het aanvragen van beurzen.

 

Dilemma 

Studentenvakbond LSVb en brancheorganisatie VSNU zijn kritisch. ‘De politieke keuze om deze investering in bèta/techniek grotendeels te financieren door te bezuinigen op alfa/gamma/medisch doet Nederland als kennisland tekort,’ aldus de VSNU. ‘Dit stelt de universiteiten voor een onmogelijk dilemma. De VSNU roept de Tweede Kamer daarom op om te kiezen voor investeringen in plaats van bezuinigingen.’ Ook het UvA-bestuur zei eerder ‘niet te spreken’ te zijn over het advies van de commissie-Van Rijn: ‘Op deze manier pakt het voorstel desastreus uit voor alfa en gamma en de medische opleidingen.’

Lees meer over