Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dolph Cantrijn (links) / Still van Youtube (rechts)
actueel

Tweekoppige commissie gaat aantijgingen tegen oud-rector Van den Boom onderzoeken

Dirk Wolthekker,
5 juni 2019 - 17:42

De Utrechtse hoogleraar Ton Hol en de Tilburgse hoogleraar Marc Loth gaan in een tweekoppige commissie onderzoek doen naar de plagiaatzaak rond oud-rector magnificus Dymph van den Boom. Het is nog niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren. Hol en Loth zijn al op 1 juni geïnstalleerd.

De benoeming van de beide commissieleden is vandaag door een woordvoerder van de UvA bevestigd. De UvA maakte gisteren bekend een onderzoek in te stellen naar mogelijk plagiaat dat Van den Boom gepleegd zou hebben in haar proefschrift uit 1988, en in redes en toespraken die zij hield tussen 2007 en 2016 in haar hoedanigheid als rector magnificus van de UvA. Met die beschuldiging kwam wetenschapsjournalist Frank van Kolfschooten gisteren in een artikel in NRC Handelsblad.

 

Commissies wetenschappelijke integriteit

Hol en Loth zijn allebei werkzaam op het snijvlak van wetenschap en ethiek. Ton Hol is hoogleraar jurisprudentie en rechtsfilosofie aan de Universiteit Utrecht, en vice-decaan van de rechtenfaculteit aldaar. Hij is tevens voorzitter van de Commissie wetenschappelijke integriteit van de UU en van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit Tilburg University. Bovendien is hij rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Noord-Holland en raadsheer-plaatsvervanger bij de Gerechtshoven Amsterdam en Den Bosch.

 

Marc Loth is eveneens jurist. Hij is hoogleraar privaatrecht aan Tilburg University en was raadsheer bij de Hoge Raad. Ton Hol zal optreden als voorzitter van de commissie.

 

Geen einddatum

De tijd die de commissie nodig heeft om onderzoek te doen en met een verslag te komen is nog niet bekend. Dat de commissie door de UvA wordt ingesteld is het gevolg van het feit dat Van den Boom (68) als emeritus-hoogleraar nog steeds verbonden is aan de UvA. Van den Boom studeerde en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Sinds maart vorig jaar was ze interimdecaan  aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar stapte ze vorige week plotseling op.