Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Minister trekt wetsvoorstel in: renteverhoging op studieleningen gaat niet door

Henk Strikkers,
3 juni 2019 - 14:09

De verhoging van de rente op studieleningen is van de baan. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) heeft vanmiddag in een brief aan de Eerste Kamer laten weten dat ze het wetsvoorstel wil intrekken.

Van Engelshoven kondigde vorige week al aan dat ze zich zou gaan beraden op het voorstel. Dat deed ze na een verhit debat in de Eerste Kamer waarin bleek dat er waarschijnlijk onvoldoende steun zou zijn voor het wetsvoorstel. Het beraad heeft er nu toe geleid dat de minister het wetsvoorstel heeft ingetrokken. Morgen zou er eigenlijk over het voorstel gestemd gaan worden. Dat de renteverhoging niet doorgaat is een overwinning voor studenten die maandenlang actie voerden tegen deze maatregel.

 

In de Tweede Kamer stemden dit najaar VVD, CDA, D66 en Christenunie voor het voorstel van de minister om de rente op studieleningen te verhogen. In de Eerste Kamer hadden die partijen een meerderheid totdat Anne-Wil Duthler uit de VVD-fractie stapte. Duthler en de Eerste Kamerfractie van D66, de partij van de minister, bleken vorige week in een debat erg kritisch over het voorstel.

 

Tienjaarsrente

Op dit moment wordt de rente op studieleningen bepaald door de rente waartegen de Nederlandse staat voor vijf jaar geld kan lenen op de kapitaalmarkt. Minister Van Engelshoven wilde die rente koppelen aan de tienjaarsrente. Bij de huidige rente en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro zouden studenten 12 euro meer moeten betalen per maand, en over een periode van dertig jaar 5.040 euro. Als de rente stijgt zou dit bedrag groter worden.

 

Het wetsvoorstel zou op de lange termijn 226 miljoen euro per jaar moeten opbrengen. Dat bedrag zou worden gebruikt voor het vergroten van de ‘houdbaarheid van de overheidsfinanciën’.