Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Facilitair medewerkers geven studenten voetballes op Roeterseilandtoernooi

Sebastiaan van de Water,
27 mei 2019 - 07:48

Welke UvA-faculteit of -afdeling herbergt de beste voetballers? Het Roeterseilandvoetbaltoernooi bestaat om die vraag te beantwoorden. Na de diamanten editie van afgelopen vrijdag, mochten geen studenten of onderzoekers de grote trofee omhoog tillen. Die ging naar mannen die het mogelijk maken dat er überhaupt op de UvA gestudeerd kan worden.

Zodra een kunstgrasveld vol rubberkorrels verwarmd wordt door de zon, rijst van doel tot doel een dik, chemisch, ongezond ruikend aroma omhoog. Voor voetballers die hun jeugd op dit soort plastic velden hebben gespendeerd, brengt de geur echter vooral het fijne gevoel terug van zorgeloze zomerdagen zonder eind.

 

Diezelfde geur – en datzelfde tijdloze gevoel – overheerste vrijdag tijdens het zestigste Roeterseilandtoernooi op Sportpark Middenmeer. Bijna tweehonderd (ex-)studenten en medewerkers van de UvA stopten hun telefoons langdurig weg om langs de lijn bier te drinken en potjes voetbal van zeven tegen zeven af te werken.

 

‘Het bijzondere van dit toernooi is vooral dat er zelden iets bijzonders gebeurt,’ stelt UvA-alumnus natuurkunde Yannick Fritschy (31), die met zijn team Lokomotiv Seedorf al sinds mensenheugenis meedoet. ‘We hebben de cup sinds 2009 niet meer gewonnen, maar dat is geen ramp.’

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Sebastiaan van de Water
Niet alleen winnaars en topscorers genoten van het Roeterseilandtoernooi 2019

Ook dit jaar strandt het naar oud-international Clarence Seedorf vernoemde team vroegtijdig op de velden van TOS-Actief. In de halve finale blijkt een in het paars gehulde tegenstander met 1-0 te sterk.

 

FS Stars

FS Stars, zo luidt de naam van die paarse ploeg. Was dit een andere vrijdag geweest, dan zouden de spelers van FS Stars nu in de weer zijn geweest op het Roeterseilandcomplex: liften reparerend, catering verzorgend of collegestoelen installerend. ‘Als medewerkers Facility Services doen we alles dat nodig is zodat studenten efficiënt hun lessen kunnen volgen,’ vertelt FS Star Dennis Dinkgreve (31).

 

Maar niet deze vrijdag. ‘We hebben maanden geleden al met zijn allen vrij geregeld voor deze dag. We zijn hier om de finale te winnen,’ kondigt Dinkgreve vroeg in het toernooi aan.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Sebastiaan van de Water
Lokomotiv Seedorf neemt een vrije trap in de halve finale tegen FS Stars

Future Planet Studies

De andere finalist is een team van studenten Future Planet Studies. Zij weten zich gewaarschuwd. ‘We hebben de FS Stars in actie gezien. Ze beschikken over een paar snelle dribbelaars. Maar wij zijn heel goed op elkaar ingespeeld,’ aldus FPS-aanvoerder Lars Kagie (21) vlak voor de aftrap.

Tien minuten later kijkt zijn ploeg tegen een 2-0 achterstand aan. Robin Vermeulen (27) en Seren Kocak (28) hebben vlak na elkaar de bal door de benen van de FPS-doelman geprikt. Een terechte beloning voor een reeks gevaarlijke aanvallen.

Soepele reflex

De studenten geven echter niet op. Ze brengen verse invalkrachten het veld in. Aanvoerder Kagie begint van achteruit steeds fanatieker op te stomen. Eén keer dwingen ze de ervaren doelman van FS Stars tot een opvallend soepele reflex.

 

Daar blijft het echter bij. Net op het moment dat de FS Stars hun oudste spelers nog wat minuten willen gunnen, klinkt het eindsignaal.

 

Juichend en lachend nemen de medewerkers Facility Services de grote wisseltrofee in ontvangst. Eigenlijk doen ze al meer dan genoeg voor die studenten, maar ze één keer per jaar trakteren op voetballes, dat kan er nog wel bij.