Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: OIII Architecten
actueel

Alternatieven voor nieuwe collegezaal REC nauwelijks goedkoper

Andrea Huntjens,
20 mei 2019 - 07:38

De bouw van een nieuwe collegezaal op Roeterseiland blijft een knoop in de maag van de UvA. Het eerste bouwplan viel te duur uit, en uit nader onderzoek blijkt dat alternatieven niet veel goedkoper zijn.

De UvA heeft op Roeterseiland behoefte aan een grote zaal voor colleges met meer dan 450 studenten. Daarom wil de universiteit op het grasveldje achter Crea en voor REC-J/K – door de buurtbewoners Petit Versailles gedoopt – zo’n grote zaal bouwen. Het eerste ontwerp voor het nieuwe gebouw, met twee zalen voor 300 en een zaal voor 400 studenten die aan elkaar gekoppeld konden worden (ontwerp hierboven), was echter te duur, zo besloot de universiteit dit voorjaar.

 

Daarom is er onderzoek gedaan naar alternatieven. ‘We kijken of het simpeler en kleiner zou kunnen,’ zegt Hans den Boer, woordvoerder huisvestingsontwikkeling van de UvA. Uit notulen van een vergadering van het UvA-bestuur blijkt echter dat ‘alternatieve varianten voor de grote collegezaal op het REC nauwelijks goedkoper uitvallen dan het oorspronkelijke ontwerp’. Den Boer bevestigt dat.

Foto: Mina Etemad
De geplande locatie van REC-V

‘Als we een ander ontwerp kiezen, moeten we ook opnieuw een vergunning aanvragen, worden er bezwaren ingediend en moeten we overleggen met de buurt,’ zegt Den Boer. Daardoor blijft onzeker welk gebouw de UvA op Petit Versailles wil bouwen.

 

Bouwplannen gaan langer duren

Afgelopen maart bracht Folia al het nieuws dat de bouwplannen van de UvA flink duurder zouden uitpakken en langer zouden gaan duren. Naast problemen op het Roeterseiland, is namelijk ook de bouw bij de nieuwe Universiteitsbibliotheek en Science Park vertraagd.


Het gebouw op plot-V, de nieuwe collegezaal op het Roeterseiland, zou eigenlijk dit najaar al in gebruik moeten worden genomen. Dat is zeker niet haalbaar. ‘Op zijn vroegst gaat de collegezaal over drie jaar open en in het beste geval wat eerder. Ik kan alleen niet in een glazen bol zien welk ontwerp het wordt,’ zegt Den Boer.