Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Campagnebeeld UvA Docent van het Jaar
actueel

Deze vijf UvA'ers kunnen nog Docent van het Jaar worden

Sterre van der Hee,
16 mei 2019 - 09:01

Een Italië-expert, een docent Artificial Intelligence en een docent commerciële rechtspraktijk. Van 2 tot en met 9 april konden studenten stemmen op hun favoriete docent voor de Docent van het Jaar-verkiezing 2019. Wie zijn de faculteitswinnaars? 

Foto: UvA
Elio Baldi

Elio Baldi, docent Italiëstudies, wint de prijs op de Faculteit der Geesteswetenschappen. Volgens studenten spreekt hij met zoveel passie over literatuur en cultuur dat het altijd fijn naar hem luisteren is. Ook bedenkt Baldi verrassende invalshoeken voor colleges en heeft hij een aanstekelijke manier van lesgeven. ‘Hij is slim en gemotiveerd en toont dat je ver kunt komen als je je zo inzet.’ Een tweede plaats is voor Mylène Dobrijevic (Romaanse talen en culturen), de derde voor Joep Leerssen (Europese studies).

Foto: UvA
Rianne van den Berg

Bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica is Rianne van den Berg – voormalig docent bij de master Artificial Intelligence – gekozen als faculteitswinnaar, specifiek om haar inzet bij het vak Machine Learning. Studenten noemen haar ‘een docent die de hele masteropleiding zou kunnen verzorgen’ en prijzen haar onderwijsniveau dat ‘gelijk is aan dat van docenten aan MIT en Stanford’. Van den Berg vertrok in april aan de UvA voor een baan bij Google. De tweede plek in de facultaire verkiezing is voor Jonas van Nijnatten, docent bij psychobiologie.

Lisanne van Bunderen

Bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde heeft de faculteitsprijs een speciale naam: de Van der Schroeffprijs, genoemd naar oud-UvA-hoogleraar Henri van der Schroeff (1900-1974, bedrijfshuishoudkunde) wegens diens ‘bijzondere wijze van college geven’. De prijs gaat dit jaar naar Lisanne van Bunderen, docent Organisation Behaviour bij de bachelor Business Administration. Volgens een faculteitsjury kreeg ze ‘ontzettend goede onderwijsevaluaties’. De tweede prijs gaat naar Torsten Jochem, docent bij Investment and Portfolio Theory I, en de derde naar Marcelo Pedroni, die vakken geeft bij de masters Economics: Macroeconomics en Economic Growth.

Rolef de Wijs

Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is de prijs voor Rolef de Wijs, docent in de bachelor rechtsgeleerdheid en bij de masters Law & Finance, commerciële rechtspraktijk en European Private Law. De Wijs is betrokken, kent de namen van studenten en weet alles van hun achtergrond en werksituatie, schrijft een student. Een ander zegt: ‘Rolef stimuleert je om het wetenschappelijke debat aan te gaan.’

Foto: UvA
Martijn Dekker

Een ‘ongelooflijk mooie blijk van waardering’ noemt docent Martijn Dekker (politieke antropologie) zijn faculteitsprijs bij de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen. ‘Een verkiezing blijft natuurljk een wat gek fenomeen, maar ik zie zo’n prijs vooral als een vorm van waardering voor onderwijs in algemene zin,’ zegt hij. ‘Ik ben enorm vereerd en gepast trots.’ Dekker kreeg de facultaire Docent van het Jaar-prijs al eens eerder, in 2014.

 

De Faculteit der Tandheelkunde en de Faculteit der Geneeskunde doen niet mee met de centrale verkiezing, maar houden hun eigen wedstrijd.

 

Studentenjury

De Docent van het Jaar-verkiezing is een initiatief van de Asva studentenunie en de Centrale Studentenraad. Van 2 tot en met 9 april konden studenten online stemmen op hun favoriete docent. De faculteitswinnaars worden beoordeeld door een jury, bestaande uit studenten van alle faculteiten. Op de Onderwijsdag (28 mei) wordt de Docent van het Jaar bekendgemaakt.

 

De laatste winnaars van de prijs waren Frank Nack (opleidingsdirecteur bij de master Information Studies, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica) Antoinette Muntjewerff (docent algemene rechtsleer, Faculteit der Rechtsgeleerdheid), Bas de Bruin (hoogleraar Bio-inspired sustainable catalysis, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica) en Joris Marée (wiskundig econoom, Faculteit Economie & Bedrijfskunde).