Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Christin Hume
actueel

Dit zijn de zes genomineerden voor de UvA-scriptieprijs 2019

Sterre van der Hee,
2 mei 2019 - 10:14

Zes UvA-studenten van zes verschillende faculteiten zijn genomineerd voor de UvA-scriptieprijs 2019. Ze onderzochten onder andere kunsthandel in de Gouden Eeuw, EMDR-therapie bij voormalig kindslaven in India en de invloed van weeënopwekkers bij bevallingen.

In de lijst met genomineerden komen diverse onderwerpen voorbij. Zo onderzoekt Linde Titulaer-de Baaij (Faculteit der Geneeskunde/AMC) of het beter is om tijdens het inleiden van de bevalling direct te starten met weeënopwekkers of om daarmee te wachten zodat de bevalling spontaan op gang kan komen. Inge Daemen (Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen) deed een studie naar EMDR-groepstherapie – een behandelmethode met oogbewegingen voor trauma’s – bij voormalig kindslaven in India.

 

Bij de Faculteit der Geesteswetenschappen bekeek Weixuan Li aan de hand van historische databases hoe de schilderkunst en -productie zich ontwikkelde in de Gouden Eeuw. Stefanos Tyros (Faculteit Economie & Bedrijfskunde) onderzocht het gevolg van bezuinigingen op Nederlandse pensioenen en Jan van Vegchel (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) schreef zijn scriptie over het ‘recht van antwoord’ waarmee mensen kunnen reageren op mediapublicaties met onjuiste of onvolledige feiten.  

 

Amber Woutersen (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica) deed een studie naar de evolutie van de Nitratria-struikjes die voorkomen in Azië, Australië en kustregio’s van de Middellandse Zee en die aanwijzingen kunnen geven over klimatologische verandering. Ze won daarmee al eerder een scriptieprijs voor plantenwetenschappen.

 

Prijzen

Inzendingen zijn beoordeeld op wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit. De juryleden – decanen van de faculteiten of hun vervangers – hebben de voorselectie gemaakt en kiezen uiteindelijk een winnaar. Die wordt bekendgemaakt tijdens de Universiteitsdag op 15 juni. Schrijver Abdelkader Benali, ook Honorary Fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, presenteert de uitreiking. De winnaar van de UvA-scriptieprijs krijgt 3.000 euro, overige facultaire winnaars krijgen 1.000 euro.