Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Andrea Huntjens
actueel

UvA-geheimen | Wat doet dat enorme schilderij op Roeterseiland?

Andrea Huntjens,
29 april 2019 - 11:54

In de hal van het E-gebouw van Roeterseiland hangt een gigantisch schilderij van 14 bij 4 meter. Het schilderij is niet gemaakt voor deze locatie, maar hoe komt het er dan terecht? ‘De schilder zag een overeenkomst met de opstandige, vrijzinnige geest van de UvA.’ Hoe een schilderij van Karel Appel op de UvA belandde.

Het gigantisch werk is afkomstig van de hand van Karel Appel. Appel (1921-2006) schilderde het enorme werk, met 56 vierkante meter groter dan menig Amsterdams appartement, in 1989. Sinds 1997 siert het de hal van de faculteit aan de Roetersstraat.

Foto: Nationaal Archief
Karel Appel in 1982.

La Folie des Rues, oftewel ‘de waanzin van de straat’, is de naam van Appels gigantische schilderij. De titel laat weinig aan de verbeelding over: zwarte en witte figuren staan kriskras op de gigantische tekening. Sommigen dragen fakkels of vlaggen, anderen zijn te paard. Appel maakte het schilderij ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie.

 

Vierde keus

Het was echter nooit het plan dat het schilderij naar de Roetersstraat zou komen. Folia deed in 1997 verslag van de onthulling, waarbij Appel zelf aanwezig was, en wist te melden dat de UvA niet de eerste, maar zelfs vierde keus was geweest om het schilderij tentoon te stellen.

‘Er was blijkbaar genoeg geld over om de Appel aan te schaffen’

Het Stedelijk Museum had oorspronkelijk interesse in het werk, maar wilde het uiteindelijk niet hebben vanwege de enorme omvang. Ook in het nieuwe stadhuis van Den Haag, de stad die veel ruimte bood aan het werk van Appel, paste La Folie des Rues niet in de hal. Richard Meier, de Amerikaanse architect die dat stadhuis ontwierp, was bovendien niet echt te spreken over de creatie. Als volgende optie kwam de Opéra in Parijs in beeld, maar ook daarvoor bleek het werk te groot.

 

De UvA bleek de uitkomst te kunnen bieden. Niet alleen waren de wanden van de aankomsthal van de toenmalige spiksplinternieuwe Faculteit Economie & Bedrijfskunde nog wat kaal, ook had de UvA blijkbaar genoeg geld over om de Appel aan te schaffen. De universiteit heeft nooit bekend willen maken hoe veel het werk gekost heeft, maar het werd destijds verzekerd voor 1 miljoen gulden. Omdat Appel het enorme schilderij acht jaar lang heeft moeten bewaren, zijn die kosten meegerekend in het aankoopbedrag, aldus de UvA destijds.

 

Appel zelf was dolblij dat zijn werk in een UvA-faculteit kwam te hangen. Hij zag een duidelijke overeenkomst tussen de revolutie op het doek en de opstandige, vrijzinnige geest van de UvA, zo zei hij bij de presentatie.


Geheim ontrafeld! Heb je ook een UvA-geheim dat je graag ontrafeld zou willen zien? Mail ons op redactie@folia.nl.