Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Ten Dam spreekt zich fel uit tegen meldpunt Forum voor Democratie

Sterre van der Hee,
28 maart 2019 - 11:22

UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam heeft zich donderdagochtend uitgesproken tegen het ‘meldpunt indoctrinatie op scholen & universiteiten’ van het Wetenschappelijke Bureau van Forum voor Democratie. Ten Dam noemt het initiatief ‘respectloos’. 

Het meldpunt, dat 12 maart is opgericht, moet in kaart brengen hoe ‘leerlingen/studenten aan de lopende band [worden] geïndoctrineerd met de favoriete politieke opvattingen van hun leraren,’ aldus het Wetenschappelijke Bureau van Forum voor Democratie. Op basis van verzamelde gegevens wil de partij ‘een onderzoek entameren naar de omvang, achtergronden en oorzaken van deze beïnvloeding van nieuwe generaties, en voorstellen doen om het onderwijs structureel te verbeteren’.

 

Doet geen recht

UvA-collegevoorzitter Geert ten Dam noemt het initiatief ‘respectloos’ tegenover docenten, zo liet ze donderdagochtend weten via het officiële UvA-account op Twitter. ‘Het doet geen recht aan al die docenten die dag in dag uit bezig zijn jongeren kennis bij te brengen. Het is respectloos tegenover een beroepsgroep die keihard werkt en juist respect en waardering verdient.’ 

 

Ten Dam sloot zich daarmee aan bij rector magnificus Rianne Letschert van de Maastricht University, die eerder tweette dat het meldpunt ‘indruist tegen alles waar Maastricht University voor staat; onafhankelijke wetenschapsbeoefening, academische vrijheid en het zijn van een veilige leer- en werkomgeving’. Het CvB is ‘trots op zijn docenten die iedere dag een dergelijke omgeving creëren,’ schreef Letschert. 

 

Ook onderwijsbonden en minister Arie Slob (ChristenUnie; basis- & voortgezet onderwijs en media) reageerden kritisch op het meldpunt. Slob noemde het een ‘moderne schandpaal’.

 

In onderstaande video introduceert Forum voor Democratie het meldpunt.