Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Geblinddoekte studenten protesteren tegen ‘ondoorzichtigheid op UvA’

Sterre van der Hee,
13 maart 2019 - 15:11
Betreft
Deel op

Negen studenten van onder meer actiegroep Humanities Rally hielden woensdag een kleinschalige protestactie op de Roeterseilandcampus. Ze plakten rode vierkantjes bij het kantoor van het College van Bestuur, deelden flyers uit aan studenten en riepen op tot staking. Afgelopen nacht verfden studenten ook rode vierkantjes op het campusterrein. 

De studenten protesteerden tegen de miljoenenbezuinigingen van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, stelt oud-LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos, die ook deelnam aan het protest. ‘De academische gemeenschap is niet op tijd op de hoogte gesteld van de bezuinigingen en de consequenties die ze hebben voor het onderwijs’, zegt zij. ‘Waar zijn de Maagdenhuisbeloftes van financiële openheid gebleven? Het faculteitsbestuur moet studenten en docenten tijdig inspraak geven.’

 

Studenten kozen voor een mars langs het College van Bestuur, de kantine en de hal van REC-A omdat de faculteit op die plekken gevestigd is en wegens het ‘bolwerk van onderwijsbestuurders’ op deze locatie. Sommigen droegen dunne, zwarte blinddoeken als ‘symbool voor de ondoorzichtigheid van de gehele UvA’. De mars gaat dan ook niet alleen over financiële openheid, schrijven de actievoerders in een persbericht. ‘Bij selectieve opleidingen is het vaak onbekend wat de selectiecriteria zijn en hoe zwaar die criteria wegen. Die ondoorzichtigheid zien we ook terug in de baantjescarrousel: studentassistentschappen gaan vaak naar “populaire” studenten, waardoor intovertere studenten uitgesloten worden.’

Foto: Mina Etemad
Het spandoek in de hal van REC-A

Staking

Vrijdag 15 maart staken alle sectoren van het onderwijs. Onderwijsvakbond AOb en werknemersvakbond FNV willen meer geld voor het hele onderwijs: zeker 2,9 miljard dit jaar. De LSVb steunt de staking, evenals actiegroep WOinActie, die ook strijdt voor meer geld voor hoger onderwijs. Ook de UvA heeft sympathie voor de staking en heft de aanwezigheidsplicht voor één dag op. Wel blijven de UvA-gebouwen open voor wie gewoon college wil volgen. De stakingsdag vormt het eind van de actieweek waaraan alle Nederlandse onderwijssectoren meedoen. 

 

Vorig jaar, op 14 december, demonstreerden ook al duizenden medewerkers, docenten, hoogleraren en studenten tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Zij eisten ruim 1 miljard euro voor extra docenten. Rens Bod, hoogleraar Digital Humanities aan de UvA en initiatiefnemer van WOinActie, sprak toen al van verdere acties. ‘Als we het echt willen kunnen we de hele boel platleggen aan alle universiteiten,’ zei hij in zijn toespraak op het Malieveld. Minister van Engelshoven liet de uitnodiging om de demonstratie bij te wonen aan zich voorbij gaan.

Lees meer over