Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA-geheimen | Waarom heeft de FNWI nummer 904?

Marleen Hoebe,
18 maart 2019 - 11:58

Als je de Faculteit Natuurkunde, Wiskunde & Informatica nadert, kun je het nummer 904 al van verre zien. De cijfers staan groot aangegeven op een van de sterrenkoepels van de FNWI. Maar waarom heeft dit gebouw het gekke nummer 904? 

Begin 1800 kregen alle gebouwen in Nederland verplicht een huisnummer, omdat op deze manier de overheid makkelijker mensen kon registreren. Dat was een idee van Napoleon. Nu is iedereen zo gewend aan huisnummers dat we niet eens meer nadenken over waarom een gebouw een bepaald nummer heeft. Dit blijkt ook uit het antwoord van een UvA-projectmanager huisvestingsontwikkeling wanneer we vragen waarom het gebouw van de bètafaculteit het nummer 904 heeft gekregen. ‘Het antwoord is eenvoudig: 904 is het huisnummer en Science Park het adres.’

 

De parkeerplaatsen zijn leidend

De afdeling Basisinformatie van de Gemeente Amsterdam weet meer. Astrid Franke, medewerker Gegevensbeheer, stuurt documenten door die over de huisnummersystematiek van Science Park gaan. Die documenten laten zien dat Science Park uit verschillende kavels bestaat. ‘De parkeerplaatsen op die kavels bepalen op welk manier er genummerd wordt,’ laat Franke weten.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Mijksenaar
Kavelverdeling Amsterdam Science Park

Adviesbureau Mijksenaar bepaalde de nummering van Science Park in opdracht van de Gemeente Amsterdam. ‘De nummering op Science Park is gebaseerd op hoe auto’s kunnen rijden in het gebied,’ vertelt een medewerker van Mijksenaar. ‘Je kunt iemand met de auto afzetten in de 200-serie, maar je kunt daarvandaan niet doorrijden naar 900. Van 300 kun je weer niet door naar 700 en van 400 niet door naar 500. Fietsers en voetgangers kunnen wel overal doorsteken. Voor die groep is het eigenlijk ingewikkeld. Maar je kunt geen nummersysteem baseren op die voetgangersroutes, dus daarom hebben we het gebaseerd op de autoroutes.’

 

Nummer fietsenstalling

Als je dat nummersysteem bekijkt, blijkt dat gebouw E eigenlijk het nummer 700 heeft, gebouw F nummer 500 is, en gebouw G nummer 508. Deze nummers zijn alleen niet zichtbaar op de plattegronden van Science Park. Op kavel 800 staan nog geen gebouwen, alleen een parkeerplaats, vandaar dat op Science Park ook geen nummers met 800 bestaan.

 

‘Het FNWI-gebouw ligt voor de nummering op kavel 900,’ zegt Tom Looman die vanuit de afdeling huisvestingsontwikkeling van de UvA betrokken was bij de ontwikkeling van de bètafaculteit op Science Park. Maar waarom heeft het dan niet het nummer 900 gekregen? Blijkbaar heeft de fietsenstalling ook een huisnummer nodig. ‘Die kreeg het eerste nummer van kavel 900.’ Daarna was de ingang aan de kant van het sportcentrum USC Universum aan de beurt, nummer 902. De rest van de bètafaculteit, het grootste gebouw op Science Park, kreeg vervolgens 904 toebedeeld.

 

Geheim ontrafeld! Heb je ook een UvA-geheim dat je graag ontrafeld zou willen zien? Mail ons op redactie@folia.nl.