Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Zo hielp haar studie UvA'er Keeley (21) op weg naar de nationale titel

Sebastiaan van de Water,
4 maart 2019 - 09:03
Betreft
Deel op

UvA-student sport- & prestatiepsychologie Keeley Heijdeman veroverde dit weekend in Apeldoorn de titel Nederlands studentenkampioen kogelstoten. In hoeverre droegen de inzichten uit Keeleys master bij aan haar overwinning?

Pang! Het startschot van de 200 meter. Klengedeng! Een omdonderende horde. Taktaktaktak! Spikes op tartan. Het NSK indoor atletiek brengt de vertrouwde atletiekgeluiden met zich mee. Thwomp! Thwomp? Op buitenbanen landen de loden ballen van het kogelstoten in een zandbak, maar hier in de Omnisporthal in Apeldoorn stuiteren ze op een dikke blauwe mat.

 

Landmeters

Zo’n kogel van vier kilogram laat tijdelijk een flinke indruk achter op de mat. En dus rent na elke worp een vrijwilliger naar de landingsplek om daar een stok met een prisma overeind te houden. Verderop leest een andere vrijwilliger op een landmeter de geworpen afstand af. 

‘Één twee zes drie!’ klinkt het na de eerste worp van Keeley Heijdeman. 12,63 meter. ‘De beste worp tot nu toe,’ meldt een andere vrijwilliger, maar de UvA-student hoort het niet. Ze is even weggewandeld van de baan.

 

Minstens 14 meter

‘Ohja? Sta ik nu eerste? Dat zegt me weinig,’ zegt ze bij haar terugkeer. Het is één van de lessen die Keeley (21) tijdens haar studie sport- & prestatiepsychologie heeft opgedaan. Terwijl de 23 andere kogelstoters voortdurend de stand checken, houdt zij zich afzijdig.

 

‘Wat de rest doet is niet mijn zaak. Afhankelijke doelen stellen is niet goed. Stel dat ik zeg dat ik op het podium wil eindigen. Dat hangt grotendeels af van wat de anderen doen. Dan ga ik automatisch op de anderen letten, en dat brengt allerlei emoties en verhalen mee, waardoor de kans groot is dat ik niet langer mezelf rustig kan concentreren op mijn eigen uitvoering. Ik stel daarom liever doelen waar ik wel controle over heb. Ik wil vandaag minstens 14 meter gooien. Dat is me dit jaar nog niet gelukt.’

Tijdens haar studie heeft ze nog veel meer lessen geleerd. Over optimale groepsdynamiek bijvoorbeeld, en slimme slaappatronen, en de manier waarop sporters het beste tegen zichzelf kunnen praten. Vooral niet jezelf afkraken of te veel druk opleggen, bijvoorbeeld.

 

Onder druk

Maar je eigen mental coach spelen is zo makkelijk nog niet. Wie zichzelf betrapt op negatieve teksten over zichzelf, loopt het risico dat aan te grijpen om dáár weer negatief over te gaan doen. ‘Dat maakt het allemaal ingewikkeld. Het is één ding om theoretisch te weten hoe iets optimaal moet verlopen, maar om onder druk of spanning dat perfect toe te passen, dat is een ander verhaal,’ bekent de kogelstoter.

 

Na vijf rondes gaat Keeley nog altijd aan de leiding, maar voorbij de veertien meter heeft ze nog niet geworpen. Haar gezichtsuitdrukking staat inmiddels strak. Dit wordt haar laatste worp. ‘Een alles-of-niets-poging,’ zegt ze vastberaden. Ze draait om haar as en stoot met al haar macht de kogel door de lucht.

 

Thwomp!

 

Eén vier nul twee,’ roept de vrijwilliger achter de landmeter. Zeker van winst was Keeley al, maar nu pas krullen haar mondhoeken omhoog. ‘Dit had ik echt even nodig,’ zegt ze grijnzend.

Lees meer over