Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

UvA-geheimen | Liggen er echt lijken in het IWO?

Andrea Huntjens,
18 februari 2019 - 14:14
Betreft
Deel op

Het is er donker, koud en met de lift kun je alleen naar de vierde verdieping, waar de tentamenzalen zijn. Voor veel UvA-studenten zijn er redenen om aan te nemen dat er in het IWO – onder de tentamenzalen – griezelige praktijken plaatsvinden. Een veelgehoord gerucht is dat er lijken voor medisch onderzoek liggen opgeslagen. Maar klopt dat wel?

De tentamenzalen van het IWO behoren niet tot de favoriete locaties van UvA-studenten. Het is vanaf metrostation Holendrecht – dat al een eind weg is – nog zeker tien minuten lopen naar de zalen en dat geeft menig student genoeg tijd om te fantaseren over het mysterieuze gebouw. Een van de geruchten die na al die jaren hardnekkig wordt volgehouden is dat in het IWO duizenden mensenlichamen zouden liggen, wachtend op autopsie, onderzoek of orgaandonatie.

 

Dat de zaal naast ziekenhuis AMC ligt, het er soms een beetje gek ruikt en de temperatuur steevast een paar graden kouder is dan buiten; het draagt allemaal bij aan de mythe. Dat de lift alleen stopt op de vierde verdieping voedt het mysterie bovendien alleen maar meer.

‘Ik geloof dat we niet de enige in dit gebouw zijn’

Kilometers aan boeken

Na een paar rondjes op Google blijft van het spannende verhaal weinig over. In het IWO huist het Boekendepot, zo stelt de website van de UvA. Kilometers aan boeken worden er opgeslagen om te verspreiden over de verschillende UvA-locaties. Als je een boek bestelt dat in de bibliotheek niet voorradig is, komt het hoogstwaarschijnlijk uit het IWO. ‘Wij zitten inderdaad in het IWO,’ vertelt een medewerkster van het boekendepot aan de telefoon. ‘Maar we nemen niet alle verdiepingen in beslag. De rest is van het AMC. Ik geloof dat we niet de enige in dit gebouw zijn.’

 

De mortuarium-mythe blijkt hardnekkig. Ook de medewerkers van het Boekendepot hebben er al eens van gehoord. Geloven doen ze er niet in. ‘Het klinkt als een broodje aapverhaal,’ zegt een medewerker aan de telefoon. Op naar Holendrecht dan maar.

 

Naast de hoofdingang van het IWO-gebouw ligt een kleine sportschool, een vestiging van het Universitair Sportcentrum (USC). Artsen en coassistenten hangen er na hun dienst aan de gewichten. Locatiemanager Koen Alefs lacht hard om het idee dat er een verdieping boven zijn sportschool misschien menselijke lichamen liggen. ‘Het is ook wel een griezelig gebouw. Als ik hier ’s avonds in mijn eentje afsluit, voel ik soms een koude wind door de gang, waardoor ik de deur bijna niet meer dichtkrijg.’ Hij lacht. ‘Dat komt meestal door ventilatieproblemen.’

‘Als ik hier ’s avonds in mijn eentje afsluit, voel ik soms een koude wind door de gang, waardoor ik de deur bijna niet meer dichtkrijg’
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
Zo kennen de meeste studenten het IWO

Aria

Alefs loopt naar buiten en wijst naar delen van het gebouw. Vooral de begane grond en eerste verdieping zijn onbekend, daarboven ligt het vol met boeken van het depot. ‘Direct naast de sportschool is een vriesruimte met weefsel. Bacteriën, en zo.’ Dat zou de oorsprong van de mortuarium-mythe kunnen zijn, mits het gaat om stukjes spier, huid of lichaamsvocht. ‘Menselijk weefsel ligt er niet hoor,’ zegt Alefs. Op de hoek van het gebouw wijst hij naar een zijingang. ‘Hier heb ik weleens mannetjes in van die groene pakken gezien. Misschien vinden de studenten dat ook een beetje griezelig.’

 

De volgende halte op zoek naar het antwoord is het Amsterdam UMC. De receptioniste zoekt het IWO op in het computersysteem en ziet dat er nog een organisatie zit, het Aria. Ze weet alleen niet precies wat het is.

‘Ik heb weleens mannetjes in van die groene pakken gezien’

‘Dierproeven ten behoeve van AMC-onderzoek worden uitgevoerd in het Animal Research Institute AMC (Aria),’ zo staat op de site van het AMC. Uit het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit 2016 – een recentere editie is nog niet beschikbaar – blijkt dat zowel het AMC als de UvA duizenden dieren in hun bezit hebben om te onderzoeken. De proeven zijn vooral gericht op onderzoek naar ‘kanker, hart- en vaatziekten en geestes- of zenuwziekten.’ De NVWA controleert jaarlijks of de Wet op de dierproeven (Wod) wordt nageleefd. Hierin staat onder andere dat dierproeven alleen mogen worden uitgevoerd als er (nog) geen andere mogelijkheid is om een onderzoek te verrichten.

 

Het IWO blijkt een van de UvA-locaties te zijn waar dierproeven worden uitgevoerd. In het AMC zijn in totaal 11.900 muizen, 1.483 ratten, 67 konijnen, 75 varkens, 10 schapen en 624 zebravissen aanwezig, zo blijkt uit het jaarverslag. Een deel hiervan bevindt zich in het IWO, maar om welke dieren en aantallen dat precies gaat is niet te achterhalen. Menselijke lichamen liggen er in ieder geval niet.

 

Geheim ontrafeld! Heb je ook een UvA-geheim dat je graag ontrafeld zou willen zien? Mail ons op redactie@folia.nl.

Lees meer over