Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bezetters P.C. Hoofthuis veroordeeld tot boetes

11 februari 2019 - 16:56

De rechtbank Amsterdam heeft vanmiddag de 31 demonstranten die op 28 september 2018 het P.C. Hoofthuis bezetten, veroordeeld tot geldboetes variërend van 150 euro tot 300 euro. Alle 31 verdachten zijn schuldig bevonden aan lokaalvredebreuk. Degene die de boete van 300 euro kreeg, werd ook veroordeeld wegens verzet bij een aanhouding.

Slechts een van de 31 verdachten was vanmiddag aanwezig in de rechtbank aan de Parnassusweg. Het was voormalig cultuurwetenschappendocent Rudolf Valkhoff, die op zijn 65e verjaardag de moeite nam om zich te verdedigen en zelfs zakjes snoep meenam voor de bezoekers, om deze feestelijke dag te vieren.

 

Hij ontkende zijn betrokkenheid bij de bezetting niet. ‘Ik werd die ochtend wakker van social media. Ik las dat het P.C. Hoofthuis was bezet en dat een van de eisen was dat ik opnieuw in mijn functie werd geïnstalleerd,’ zo memoreerde hij. ‘Na vier jaar verraad en ellende schoten de tranen in mijn ogen dat dit gebeurde. Ik racete naar het P.C. Hoofthuis, ik zag al mijn oude vrienden daar. Dat was fantastisch.’

 

Lees verder onder de video.

 

Buitengewoon blij

Valkhoff zei bijna trots dat hij bij de bezetting betrokken was. ‘Ik heb geen enkele spijt. Omgekeerd: ik ben buitengewoon blij dat ik het gedaan heb,’ zei hij. ‘Ik ben schuldig aan dit en ik draag elke straf die u mij oplegt met een hele grote eer, want eigenlijk zou iedereen die zich hier niet tegen verzet zich moeten schamen.’ Hij vond dat de bezetting een zaak binnen de universiteit was en dat het OM niet bevoegd was zich daarin te mengen.

‘Ik ben schuldig aan dit en ik draag elke straf die u mij oplegt met een hele grote eer’

Naast Valkhoff stonden er nog dertig verdachten terecht. Drie van hen zijn bij naam bekend bij het Openbaar Ministerie en werden vertegenwoordigd door de aanwezige advocaten. Tegen twee van hen en Valkhoff werd een boete van 150 euro geëist. Voor de andere verdachte was de eis een boete van 225 euro, omdat hij eerder dat jaar eveneens werd veroordeeld voor lokaalvredebreuk.

 

Gevangenisstraffen

Tegen 26 van de 27 N.N.-verdachtenDit zijn zogenoemde Nomen Nescio-verdachten, wier naam op dit moment nog niet bekend zijn bij het Openbaar Ministerie. Van hen zijn wel foto’s genomen. Aan de hand daarvan hoopt het OM hen te identificeren en vervolgens de boetes op te leggen. werd drie dagen gevangenisstraf geëist. Het OM rekende het hen zwaar aan dat zij niet meewerkten met politie of justitie en zich beriepen op hun zwijgrecht. Ook weigerden zij zich te identificeren en hadden zij lijm op hun vingers gesmeerd zodat geen vingerafdrukken genomen konden worden. De rechter volgde hen daarin niet: ook zij kregen een boete van 150 euro.

Een agent voelde tijdens de arrestatie ‘tanden door zijn handschoen heen’

Tegen de laatste verdachte, die eveneens verzet tegen haar aanhouding ten laste werd gelegd, werd negen dagen gevangenisstraf geëist. Tijdens haar aanhouding had de vrouw schoppende bewegingen gemaakt naar twee agenten en een van hen in zijn hand gebeten. De man ‘voelde haar tanden door de handschoen heen’. De rechter vond een boete van 300 euro echter voldoende.

 

De advocaten van Valkhoff en de drie andere bij naam bekende verdachten vroegen tevergeefs een niet-ontvankelijkheidsverklaring van het Openbaar Ministerie op basis van de demonstratievrijheid uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens hen was de demonstratie niet-gewelddadig en was er ‘geen pressing social need’ om het pand te ontruimen. Bovendien richtten de advocaten hun pijlen op de verschillende aantallen arrestanten in proces-verbalen van drie politieagenten. Alledrie meldden zij in hun documentatie namelijk een verschillend aantal aangehouden actievoerders. Alle verweren bleken echter tevergeefs.

 

Vervangende hechtenis

Valkhoff reageerde emotioneel op de strafeis. Zo weigerde hij de aan hem opgelegde boete te betalen en zei hij de voorkeur te geven aan het uitzitten van de vervangende hechtenis. In dat geval wachten hem drie dagen in de cel.

Lees meer over