Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Irene Schoenmacker
actueel

WOinActie gaat staken op 15 maart, geen aanwezigheidsplicht op de UvA

Irene Schoenmacker,
21 januari 2019 - 17:03

Ook WOinActie, de protestbeweging die strijdt voor meer geld voor hoger onderwijs, doet mee aan de nationale onderwijsstaking op 15 maart. Volgens initiatiefnemer en UvA-hoogleraar Digital Humanities Rens Bod werd er ‘massaal ingestemd’ met deelname tijdens een vergadering.

‘Alle vertegenwoordigers van de universiteiten hebben ingestemd, ook die van de UvA’, stelt Bod. ‘Er waren wel wat mensen die bedenkingen hadden over of er voldoende actiebereidheid was.’ Ook Bod erkent dat het een punt van zorg is, maar hij is positief: ‘De steun voor demonstraties en een staking groeit snel.’

 

Geen aanwezigheidsplicht op 15 maart

De UvA steunt de actie en heeft sympathie voor de staking, laat een woordvoerder weten. ‘Dat betekent dat er geen aanwezigheidsplicht geldt.’ Wel blijven de gebouwen open voor degenen die gewoon colleges willen volgen op 15 maart.

De UvA steunt de actie en heeft sympathie voor de staking en dat betekent dat er geen aanwezigheidsplicht geldt

Geen tentamens

Volgens de woordvoerder zijn er zoals het nu lijkt die dag geen tentamens. Of ook collegevoorzitter Geert ten Dam zich actief aansluit bij de staking, is nog niet duidelijk. ‘Het nieuws dat de universiteiten meedoen aan de stakingsdag is pas net bekend, daarover gaan we komende tijd in beraad.’

 

Ook vertegenwoordigers van andere universiteiten reageerden via de sociale media. ‘Het is jammer dat dit nodig is, maar minister Van Engelshoven laat ons geen keus’, twittert hoogleraar Remco Breuker van de Universiteit Leiden.

 

De stakingsdag is het besluit op een actieweek waaraan alle Nederlandse onderwijssectoren meedoen. De bonden willen meer geld voor het gehele onderwijs, tenminste 2,9 miljard dit jaar. Studentenvakbond LSVb liet al eerder weten de staking te steunen, maar WOinActie wilde eerst een gesprek met de minister afwachten.

 

1 miljard euro

Op 14 december demonstreerden duizenden medewerkers, docenten, hoogleraren en studenten al tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs de afgelopen jaren. Ruim 1 miljard euro erbij voor extra docenten moet volgens hen het tij keren.

 

Bod, ook hoogleraar Digital Humanities aan de UvA, nam toen al een schot voor de boeg voor verdere acties. ‘Als we het echt willen kunnen we de hele boel platleggen aan alle universiteiten,’ dreigde Bod in zijn toespraak op het Malieveld. Minister van Engelshoven liet de uitnodiging om de demonstratie bij te wonen aan zich voorbij gaan