Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Liesbeth Dingemans (UvA)
actueel

Aanbesteding UvA-schoonmaak genomineerd voor prijs

Dirk Wolthekker,
22 januari 2019 - 11:45

Het kan verkeren: zo staat de hele UvA op haar kop omdat de organisatie van de schoonmaak zogezegd een zootje is, zo is de schoonmaak genomineerd voor een prijs. Niet eens omdat het aan de UvA zo schoon is, maar vanwege ‘de waardering voor de schoonmaker’. De nieuwe schoonmaakbedrijven mogen dat de komende acht jaar waarmaken.

Komende donderdag wordt bekend of de gezamenlijke schoonmaak van UvA en HvA de Best Practice Award 2018 heeft gewonnen of niet. De schoonmaak van UvA en HvA is een van de vier finalisten. Voor de duidelijkheid: het is niet de schoonmaak zelf die is genomineerd, maar de ‘waardering voor de schoonmaker’. Beide instellingen zijn genomineerd omdat ze dit criterium hadden opgenomen in de eisen die ze stelden aan de aanbesteding van de schoonmaak, die net is afgerond.

 

Feedback van schoonmakers

De jury van de Award schrijft: ‘Een gelukkige schoonmaker is een goede schoonmaker. Schoonmakers moeten zich dus gewaardeerd voelen. Daarom heeft de UvA en HvA met de schoonmakers gesproken om hen te vragen naar verbetermogelijkheden en knelpunten in een nieuw contract. Bij de aanbesteding is inschrijvers gevraagd hoe zij invulling gaan geven aan de feedback van de schoonmakers.’ Het lijkt een open deur, maar door dit zo te stellen worden schoonmaakbedrijven expliciet getriggerd hier op te letten bij een aanbesteding.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Daniël Rommens
Een protest van de UvA-schoonmakers in 2017

Dat is des te belangrijker omdat het de afgelopen jaren allesbehalve goed ging met de UvA-schoonmakers. Zo keerden schoonmakers op de Roeterseilandcampus (REC) zich meerdere keren tegen schoonmaakbedrijf Hago dat hen slecht zou behandelen en de afdeling Facility Services die dat liet gebeuren. Er kwamen demonstraties en zelfs een brandbrief aan het College van Bestuur. Ook werden er gesprekken gevoerd om de werkomstandigheden te verbeteren. ‘De werkomstandigheden zijn inmiddels verbeterd’, zegt Bert Zwiep, hoofd inkoop en logistiek van UvA en HvA. ‘Er is net een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de schoonmaakbranche. De lonen gaan omhoog, een verjaardag kun je als verlofdag opnemen en er is een betere reiskostenregeling. Vakbond FNV noemt de nieuwe cao “historisch”.’

 

CSU, Hago en Victoria

De schoonmaakcontracten van UvA en HvA vallen onder de gezamenlijke afdeling Facility Services, die de schoonmaak aanstuurt en laat uitvoeren door een schoonmaakbedrijf. De drie hoofdlocaties van de UvA – Science Park, REC en Universiteitskwartier – worden elk door een ander bedrijf schoongemaakt. De contracten met de schoonmaakbedrijven verlopen op 1 april en daarom moest de afgelopen maanden een aanbestedingsprocedure worden doorlopen waarin het prijswinnende criterium ‘waardering voor de schoonmaker’ was opgenomen.

 

Inmiddels zijn de nieuwe contracten gegund. Op Science Park en REC verandert er niets: Science Park zal ook de komende jaren worden schoongemaakt door het bedrijf CSU en de REC zal worden schoongemaakt door Hago, dat dat nu ook al doet. De locatie Binnenstad wisselt van schoonmaakbedrijf: dat was schoonmaakbedrijf ISS en wordt het bedrijf Victoria.