Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Oud-docent Rudolf Valkhoff verliest hoger beroep over ontslag

Sterre van der Hee,
11 januari 2019 - 15:10

De Centrale Raad van Beroep, een van de drie hoogste Nederlandse bestuursrechters, heeft het hoger beroep van voormalig UvA-docent Rudolf Valkhoff (algemene cultuurwetenschappen) ongegrond verklaard. Dat meldt zijn advocaat Jasper de Waard. Valkhoff vocht met het hoger beroep zijn ontslag aan. 

Voormalig UvA-docent algemene cultuurwetenschappen en prominent Maagdenhuisbezetter Rudolf Valkhoff (64) werd in 2016 ontslagen door de UvA. Volgens Valkhoff wilde de UvA van hem af omdat hij tijdens de bezetting van het Bungehuis en het Maagdenhuis te kritisch zou zijn geweest op de universiteit. De UvA stelt echter dat Valkhoff zich niet wilde schikken naar het nieuwe curriculum van de studie algemene cultuurwetenschappen. Bemiddelingspogingen mislukten, waarna de universiteit stelde dat de werkrelatie onherstelbaar verstoord zou zijn en hem eerst op non-actief zette en later ontsloeg.

 

De rechtbank, waar de zaak vorig jaar diende, stelde de UvA in het gelijk. Valkhoff zei toen direct in hoger beroep te gaan, ook als die procedure een jaar zou duren. Valkhoff is nu bijna 65, maar zag de zaak rond zijn ontslag meer als een principiële kwestie, zo verklaarde advocaat Jasper de Waard. Ook was er een financiële component: Valkhoff zat in afwachting van de procedures in de ww, waardoor zijn inkomen lager was dan wanneer hij nog bij de UvA had gewerkt.

 

Diepe teleurstelling

De Centrale Raad van Beroep heeft het hoger beroep van Valkhoff nu ongegrond verklaard. Via zijn advocaat laat Valkhoff weten dat ‘diepe teleurstelling overheerst’ en stelt hij dat de Raad ‘niet écht heeft gekeken naar (onder meer) het recht op academische vrijheid’, zijn rol bij de protestacties rond de Maagdenhuisbezetting en de reactie van de UvA daarop. De volledige uitspraak is hier te lezen.

 

Bekijk hieronder een video waarin Valkhoff uitleg geeft over zijn rechtszaak.