Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: UvA
actueel

UvA gaat mooc Nederlands voor internationale studenten opnemen

Henk Strikkers,
16 januari 2019 - 06:00

De UvA gaat op verzoek van de Centrale Studentenraad een massive open online course (mooc) opnemen waarmee internationale studenten online Nederlands kunnen leren. Dat zegde het universiteitsbestuur gisterenmiddag toe.

‘We willen dat internationale studenten op een laagdrempelige manier Nederlands kunnen leren,’ vertelt Roeland Voorbergen. Hij is voorzitter van de Centrale Studentenraad (CSR), waar dit jaar vijf leden in zetelen die geen Nederlands spreken. ‘Zij kregen van veel andere internationale studenten te horen dat zij er vaak niet aan toe komen om Nederlands te leren,’ vertelt Voorbergen.

 

De UvA biedt op dit moment wel onder gunstige voorwaarden taalcursussen aan, maar volgens Voorbergen is dat niet voldoende. ‘Internationale studenten hebben natuurlijk al veel andere vakken, ze moeten een sociaal leven opbouwen en wennen aan de stad. Ze hebben het idee dat ze al zoveel doen. Dan is het gemakkelijker om thuis in je eigen tijd de taal te leren, dan wanneer je daarvoor op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek moet zijn.’

 

Samenwerking met andere universiteiten

Het is de bedoeling dat de mooc al voor de zomer af is, maar hoe hij gemaakt wordt is nog niet duidelijk. ‘Er zijn andere universiteiten in Nederland met hetzelfde probleem en het universiteitsbestuur wil nog kijken of het mogelijk is om samen te werken met andere universiteiten bij het maken van de mooc.’ Als dat niet het geval is zal er wellicht in de mooc ook aandacht besteed worden aan het leren kennen van Amsterdam, sluit Voorbergen af.