Foto: Harm ten Napel
actueel

Museumcafé Allard Pierson mogelijk al komend voorjaar op de schop

Dirk Wolthekker,
10 januari 2019 - 09:09

Het Museumcafé van het Allard Pierson, de nieuwe naam van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties, heeft van de gemeente een horecabestemming gekregen. Dat betekent dat het café op afzienbare termijn een publieke functie krijgt. Eind deze maand wordt bekend wie de catering op zich gaat nemen.

Het Museumcafé heeft nu nog een interne functie, dat wil zeggen: het café is bedoeld voor UvA-medewerkers en -studenten en voor bezoekers van het Allard Pierson aan de Oude Turfmarkt. Die kunnen het café alleen inpandig bereiken. Nu de gemeente de aanvraag voor een horecabestemming heeft gehonoreerd krijgt het Museumcafé een publieksfunctie. Het café wordt met andere woorden toegankelijk voor iedereen. ‘Dat betekent juridisch dat er een buitendeur moet komen, zodat het café ook daadwerkelijk voor externe bezoekers toegankelijk wordt,’ zegt Bert Zwiep, hoofd inkoop en logistiek van de UvA. Die deur is er al, maar die zal dus binnenkort door bezoekers kunnen worden gebruikt.

 

Bierkroeg

Voor het zover is, moet eerst duidelijk worden wie de horeca in het café gaat exploiteren. ‘Daarvoor zijn nog twee cateraars in de race,’ zegt Zwiep. ‘Het gaat om UvA-cateraar Cormet en cateraar Vermaat. Uiterlijk aan het eind van deze week zullen zij hun plannen met het café bij ons moeten inleveren en dan gaan wij een keuze maken. De plannen zullen moeten passen bij de bestemming en de functie van het Allard Pierson. Een bierkroeg beginnen kan dus niet. De horeca moet de bestaande functie versterken.’

Foto: Dirk Wolthekker
Voordat er een restaurant in het Allard Pierson kan komen, moet dit restauratieatelier eerst verplaatst worden

Verder is er veel mogelijk, nu het café een horecabestemming heeft gekregen. Zwiep: ‘Zo kan de nieuwe cateraar eventueel een restaurant beginnen in het huidige restauratieatelier achter het buffet. Dat atelier zou dan verplaatst moeten worden. Ook kan de exploitant overwegen een terrasvergunning aan te vragen.’

 

Verbouwing

Ook de rest van de begane grond van het Allard Pierson zal dit jaar worden heringericht: de boekwinkel verdwijnt en er zal ruimte worden bijgebouwd. Die herinrichting was aanvankelijk bedoeld voor komend voorjaar, maar de herinrichting en aanbouw zal volgens Allard Pierson-directeur Wim Hupperetz ‘om logistieke redenen’ worden verplaatst naar de tweede helft van dit jaar. Wat de precieze plannen zijn van de uitverkoren cateraar zal begin februari duidelijk zijn.