Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Irene Schoenmacker
actueel

Universitaire medewerkers gaan op 15 maart staken

Henk Strikkers,
9 januari 2019 - 09:59

Op vrijdag 15 maart gaan alle sectoren van het onderwijs staken. Dat melden de Algemene Onderwijsbond (AOb) en vakbond FNV op hun websites. De bonden willen meer geld voor het gehele onderwijs, tenminste 2,9 miljard dit jaar. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt de staking, WOinActie beslist daar later deze maand over.

De stakingsdag is de laatste dag van een vijfdaagse actieweek in het hele onderwijs, meldt de AOb, die de actieweek samen met FNV organiseert. Daarvoor hebben de bonden de stakingskas geopend: AOb- of FNV-leden die door een staking een deel van hun salaris mislopen, kunnen een vergoeding van de bonden krijgen.

 

In de dagen voorafgaand aan de stakingsdag vinden er in het hele land acties plaats. Wat die acties precies zijn is op dit moment nog niet duidelijk, vertelt Carline van Breugel van de LSVb. ‘Deze actieweek is een uitnodiging aan iedereen om actie te voeren. Wat we precies gaan doen, zullen we de komende weken gaan bepalen.’ De week lijkt strategisch gekozen: een week later vinden de provinciale statenverkiezingen plaats. Daarmee wordt via een getrapt systeem ook de Eerste Kamer gekozen.

 

Dat WOinActie de actieweek steunt is nog niet helemaal zeker, zegt initiatiefnemer en UvA-hoogleraar Digital Humanities Rens Bod. ‘We hebben vrijdag nog een gesprek met de minister. En als ze dan over de brug komt en extra geld toezegt, dan hebben we geen reden meer om actie te voeren,’ zegt Bod. ‘Maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen.’

‘Een staking is een zwaar middel, dus ik wil dat er een ruime meerderheid van WOinActie vóór steun aan de staking is’

Over twee weken vergadert WOinActie nog met alle contactpersonen en drijvende krachten en daar wordt besloten over steun aan de actieweek, zegt Bod. ‘Een staking is een zwaar middel, dus ik wil dat er een ruime meerderheid van de aanwezigen vóór steun aan de staking is,’ vertelt hij. ‘Maar ik ga er wel vanuit dat dat het geval is als het gesprek vrijdag teleurstellend verloopt.’

 

Protestmars

De actieweek volgt na eerdere acties in het onderwijs, zoals de protestmars van WOinActie eind december. Op vrijdag 19 december liepen ongeveer tweeduizend hoogleraren, onderzoekers en studenten in een mars door Den Haag om aandacht te vragen voor de werkdruk en meer investeringen te eisen. Dat was toen tevergeefs: minister Ingrid van Engelshoven voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (D66) gaf geen sjoege en zei nogmaals dat er geen extra investeringen komen in het hoger onderwijs.

 

Dat alle onderwijssectoren in Nederland staken is een unicum: dat gebeurde nooit eerder.

 

Dit artikel is aangepast. In een eerdere editie stond niet dat ook de FNV haar stakingskas opende.