Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: geralt (cc, via Pixabay)
actueel

‘UvA start dit jaar nieuwe lerarenopleiding voor bèta’s’

Dirk Wolthekker,
2 januari 2019 - 13:32

Aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) van de UvA begint dit jaar een nieuwe lerarenopleiding voor leraar in de bètavakken. De nieuwe opleiding is vooral gericht op veertigplussers. Dat is nodig omdat de lerarentekorten in het voortgezet onderwijs zo hoog zijn opgelopen dat het aantal studenten landelijk moet verdrievoudigen.

Dit zegt opleidingsdirecteur Jacobijn Olthoff in het FD. Het probleem doet zich vooral voor bij bètavakken, omdat bètastudenten buiten het onderwijs gemakkelijk een beter betaalde baan kunnen krijgen, zegt Olthoff. Een van de oplossingen is werven onder ervaren werknemers die van baan willen veranderen. Toch stellen de aanmeldingen van zij-instromers tot nu toe teleur, zegt Olthoff. ‘Bij de UvA bijvoorbeeld behoort nog geen tien procent van de studenten tot deze doelgroep. Iedereen roept dat er een groot potentieel is, maar we slagen er tot nu toe niet in om deze groep te bereiken. Met deze opleiding proberen we daar antwoord op te geven.’

 

Tekort van bijna 400

De opleiding ‘Aan de slag voor de klas’ moet mid-career bèta’s verleiden een overstap te maken naar het voortgezet onderwijs. Ze moeten minstens tien jaar ervaring hebben in het bedrijfsleven of in de publieke sector. Uit onderzoek van onderzoeksinstituut Centerdata bleek eerder al dat het lerarentekort voor de bètavakken informatica, natuurkunde, scheikunde en wiskunde over drie jaar zal zijn opgelopen tot bijna vierhonderd fulltime docenten.

 

‘Omdat bètastudenten buiten het onderwijs gemakkelijk een beter betaalde baan kunnen krijgen, is het extra moeilijk kandidaten te vinden, zegt Olthoff in de krant. Ze benadrukt dat de carrièreswitch niet voor altijd hoeft te zijn. ‘Je kunt het leraarschap ook combineren met je baan of voor een aantal jaar doen. Zowel voor scholen als werkgevers is het voordelig als mensen heen en weer bewegen.’

 

Subsidie

Wie aan de opleiding wil beginnen moet al een master- of doctoraaldiploma in een van de bètavakken hebben en actief met zijn of haar vak bezig zijn geweest. Wie aan de opleiding wil meedoen kan eventueel in aanmerking komen voor de subsidie zij-instroom van DUO. Ook stelt het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF) vijftien beurzen beschikbaar om kandidaten tegoed te komen in de kosten.