Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Henk Strikkers
actueel

De Vrije Student verliest nog een CSR-lid

Henk Strikkers,
18 december 2018 - 09:03

Casper Colenbrander, lid van de Centrale Studentenraad en de studentenraad van de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen, stapt uit De Vrije Student. Hij doet dat naar aanleiding van de onthullingen van Folia over de financiering van De Vrije Student en ‘extreem negatieve, en soms ook onterechte, opvattingen’ van anderen over De Vrije Student.

‘De bedragen die door de JOVD [de politieke jongerenorganisatie van de VVD, red.] aan De Vrije Student worden afgedragen zijn aanzienlijk hoog en daarbij is de oorsprong van een groot deel van deze bedragen niet helder,’ schrijft Colenbrander in een afscheidsbrief, die in handen is van Folia. ‘Het maakt de schijn van belangenverstrengeling groot en brengt de geloofwaardigheid van de studentenpartij en de gekozen raadsleden in het geding.’

Foto: Jern Ken Chew
Casper Colenbrander

Heisa

Colenbrander merkt naar eigen zeggen dat de ‘heisa’ rondom De Vrije Student hem belemmert zijn werk als raadslid goed te doen. Hij wordt naar eigen zeggen ‘gestremd’ door de ‘vaak extreem negatieve, en soms ook onterechte, opvattingen die anderen hebben over De Vrije Student’. Daarom heeft hij besloten als onafhankelijk lid van de Centrale Studentenraad verder te gaan.

 

Eerder dit jaar liet Colenbrander al aan Folia weten dat hij de invloed van de JOVD te groot vond. ‘Ik vond het niet kunnen om na drie weken op te stappen,’ vertelt hij. Hij probeerde de invloed intern aan te kaarten, maar hij kon geen verandering teweeg brengen, zegt hij. ‘Je kunt niet zeggen dat je onafhankelijk bent als je statutair aan de JOVD verbonden bent,’ zegt Colenbrander daar nu over.

‘Mensen hebben vaak het vooroordeel dat je dezelfde politieke doelen hebt als de VVD’

Vooroordelen

David Nelck, fractievoorzitter van De Vrije Student in de CSR, laat weten het ‘heel jammer’ te vinden dat Colenbrander De Vrije Student verlaat. ‘Hij deed goed werk.’

 

Hij zegt de vooroordelen die mensen over De Vrije Student hebben te herkennen. ‘In de CSR is dat wat minder, maar aan sommige faculteiten worden de raden gedomineerd door mensen met een bepaalde politieke signatuur. Zij hebben vaak het vooroordeel dat je dezelfde politieke doelen hebt als de VVD, terwijl dat helemaal niet het geval is.’ Nelck kiest echter voor een andere weg dan Colenbrander. Nelck: ‘Hij legt zich er op deze manier bij neer. Ik wil dat niet.’

Gedelegeerd

Colenbrander is een zogenoemd gedelegeerd lid in de Centrale Studentenraad: hij is vertegenwoordiger van de studentenraad van de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen (FMG). Eerder dit jaar stapte Sujet Hashemi Shams, een direct gekozen lid van De Vrije Student, al uit de fractie. Daardoor is de driekoppige fractie inmiddels gereduceerd tot louter fractievoorzitter David Nelck.

 

Van de acht zetels die De Vrije Student in de verschillende raden tijdens de verkiezingen won, zijn er na het vertrek van Colenbrander op dit moment nog slechts vier over.