Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

We vroegen studieadviseurs van de UvA naar hun beste studeertips

Henk Strikkers,
12 december 2018 - 14:13
Betreft
Deel op

In de week voor kerst, waarin eenieder al met zijn hoofd bij kalkoenen, citytrips en cadeautjes zit, moeten duizenden UvA-studenten nog tentamens maken. Hoe weersta je alle eindejaarsverleidingen en zorg je ervoor dat je deze studiepunten niet misloopt? Wij vroegen studieadviseurs naar hun beste tips.

Heleen van Galen, studieadviseur bij de rechtenfaculteit

‘De beste tip om je tentamens te halen is om op tijd te beginnen, maar voor die tip is het nu te laat. Het is nu denk ik het best om je niet te druk te maken en de dag voor het tentamen niet te veel te doen. Ik raad studenten altijd aan om de dag voor het tentamen uiterlijk om één uur te stoppen met studeren – en dan bedoel ik dus ’s middags, niet ’s nachts. Een tentamen maken is een intensieve bezigheid en daar kun je maar beter goed uitgerust aan beginnen.

Een tip die ik rechtenstudenten vaak meegeef is dat het slim is oude tentamens te maken. Niet doornemen met de antwoorden erbij, maar echt maken zoals je een echt tentamen zou maken, dat is een goede training.’

‘Scheid momenten van inspanning zoveel mogelijk van de ontspanningsmomenten’

Anne-Christine van der Bijl en Brit Giesbertz, studieadviseur informatiewetenschappen

‘Onze tip is om tijdens de drukke decembermaand momenten van inspanning zoveel mogelijk te scheiden van de ontspanningsmomenten, zodat je tijdens de ontspanningsmomenten echt vrij bent en kan genieten van je welverdiende rust!

Zoek daarom een fijne plek met weinig afleiding zodat je een goede inspanning kunt leveren. Denk bijvoorbeeld aan de UB, of reserveer hier een zelfstudieruimte om rustig te studeren. Een alternatief buiten de UvA is studyshare in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Daar studeer je in alle rust onder toezicht van de OBA StudyBob die ondertussen ook oppast op je smartphone.

Succes met studeren, geniet van de feestdagen en rust goed uit!’

‘Doe tijdens de tentamenweek driemaal per dag een buikoefening’

Sill Bruijn en Yvonne Saal, studieadviseurs geschiedenis, religiewetenschappen & Europese studies

‘Buitenshuis studeren werkt het allerbeste tegen de verleidingen die december biedt. Kan het niet anders? Gebruik dan een kookwekker. Spreek met jezelf af om een half uur te studeren en als je kookwekker gaat een korte pauze van tien minuten in te gelasten. Herhaal na die tien minuten kort de stof die je het vorige half uur hebt bestudeerd en zet dan de wekker opnieuw voor een half uur.

Voor degenen die met angst en beven het tentamen tegemoet zien hebben we een recept. Doe tijdens de tentamenweek driemaal per dag een buikoefening. Voel je angst of stress? Adem rustig tot het weg is. Ga tijdens het tentamen zitten, adem rustig door je buik, lees het tentamen door en zoek vervolgens een gemakkelijke vraag om mee te beginnen.’

Lees meer over