Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Studerende sporters strijden op Science Park om subsidiepot van SSA

Sebastiaan van de Water,
28 november 2018 - 11:52

Twee virtuele koffers met geld liggen donderdagavond klaar in Eetcafé Oerknal op Science Park. Ze zijn bestemd voor Amsterdamse studentensportverenigingen die erin slagen een jury te overtuigen van hun innovatieplannen.

Donderdag is D-Day voor twaalf Amsterdamse studentensportverenigingen. Tijdens de ‘SSA Project Plusavond’ zullen ze elkaar proberen af te troeven in een verbale strijd om financiële steun. ‘Elke vereniging krijgt vijf minuten, en geen seconde meer, om hun plannen voor ons te pitchen,’ vertelt Jochem Zonneveld (25), vicevoorzitter van de stichting Studentensport Amsterdam (SSA).

 

SSA zal twee grants uitkeren: de ‘Ace Award’ ter waarde van 500 euro en de ‘Home Run Award’ van 1.000 euro. SSA heeft de prijzen in het leven geroepen om de verdere ontwikkeling van studentensport in Amsterdam te stimuleren.

Valpartijen kunnen bij marathonschaatsen ernstige blessures opleveren

Die ontwikkeling kan best een zetje gebruiken, blijkt uit de bescheiden plannen van enkele verenigingen. Zo wil AMC Rugby graag subsidie ontvangen om – niet geheel overbodig – wedstrijdtenues aan te schaffen. De korfballers van SKV Amsterdam hopen het bedrag aan te wenden om een dug-out te bestellen en daarmee het lijden van wisselspelers te verlichten tijdens regenachtige thuisduels. De klimmers van Asac willen zichzelf bijspijkeren met altijd handige cursussen EHBBO (Eerste Hulp Bij Bergsport Ongelukken).

 

Doorgesneden achillespezen

Ook de schaatsers van Skits zetten traditiegetrouw in op veiligheid, vertelt bestuurslid Koen Tuitert (21). ‘Onze Port of Amsterdam-ploeg was binnen het marathonschaatsen het eerste team met snijvrije schaatspakken. Nu willen we de volgende stap zetten door enkelbeschermers aan te schaffen die je over schaatsen aan kunt trekken. Daarmee hopen we een einde te maken aan een van de naarste blessures in het schaatsen: doorgesneden achillespezen.’

‘Zodra het gaat vriezen, worden veel schaatsers een beetje gek’

Skits is tevens beducht op een ander gevaar, vervolgt Tuitert. ‘Zodra het gaat vriezen, worden veel schaatsers een beetje gek en springen ze meteen het dunne natuurijs op. Wij zouden het eventuele geldbedrag van SSA daarom ook willen gebruiken om voor onze leden ijspriemen te kopen. Dan kunnen ze die aan een ketting om hun nek dragen, zodat ze straks zonder hulp van anderen uit een wak kunnen klauteren,’ aldus de UvA-student fiscale economie.

 

Roeivereniging Skøll zou de Home Run Award graag aanwenden voor klimatologisch verantwoorde investeringen, legt Skøll-commissaris Dionne Ruigrok (22) uit. ‘We willen ons gerenoveerde clubgebouw, dat in 2019 klaar voor gebruik zal zijn, extreem energiezuinig maken, met behulp van onder meer radiatorfolie, isolatiemateriaal voor buizen, bewegingssensoren voor lampen, én op termijn een zuinige koelkast en zonnepanelen. Als het aan ons ligt worden we de groenste roeivereniging van Nederland.’

Ontwerp van Skølls gerenoveerdde clubhuis

Elektrisch bedrade pistes
Ook de schermers van Esprit hebben gerechtvaardigde wensen. ‘We bestaan inmiddels tien jaar en veel van ons oorspronkelijke materiaal is flink beschadigd. We hebben bijvoorbeeld dringend nieuwe pistes nodig,’ vertelt Benjamin Lion (24), promovendus bij het CWI op Science Park.

 

Een piste is een veertien meter lange, elektrisch bedrade metalen ondergrond die kan meten of er sprake is van een touché tussen twee duellerende schermers (zie foto boven). ‘We vragen niet zo snel om geld, maar zonder werkende pistes wordt schermen een moeilijk verhaal,’ aldus Benjamin.


Of de schaatsers, de roeiers, de schermers of toch andere sporters er met de buit van door zullen gaan, zal donderdagavond 29 november blijken. Om 18:30 begint de Project Plusavond in de Oerknal.