Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Screenshot uit dreigmail
actueel

UvA-docenten met de dood bedreigd na brief over Peterson

Henk Strikkers,
1 november 2018 - 09:52

De ondertekenaars van de open brief aan het UvA-bestuur over Jordan Peterson hebben een mail gekregen waarin de verzender schrijft dat ‘You lot should all be tortured to death!’. De docenten zeggen aangifte te willen doen.

Docent politicologie Polly Pallister-Wilkins is een van de elf wetenschappers die gisteren in een brief aan het UvA-bestuur schreven dat ze afstand moest nemen van dehumaniserende opvattingen. Naar aanleiding van die brief ontving Pallister-Wilkins en de andere schrijvers dinsdagavond een mail met daarin onder meer de passage ‘I hope for ISIS to behead you. And there will be much rejoicing. We know where your houses lives [sic, red.].’

 

Daarvan wilde ze aangifte doen, schrijft ze op Twitter, maar volgens de politie was er in dit geval geen sprake van bedreiging omdat er enkel een wens wordt uitgesproken. Later herriep een woordvoerder van de politie haar eerdere verklaring tegenover de NOS, en meldde ze dat het aan de officier van de justitie is om dat te bepalen. De politie heeft opnieuw contact gezocht met Pallister-Wilkins en haar gevraagd om aangifte te doen.

‘Ik vind dit niet onverwacht. Het is tekenend voor de fanbase van Jordan Peterson’

Niet onverwacht

Ook Sarah Bracke, universitair hoofddocent sociologie, kreeg de mail. ‘Ik vind dit niet onverwacht. Het is tekenend voor hoe het publiek debat vandaag de dag verloopt en hoe de fanbase van Jordan Peterson is. Het is een teken aan de wand van wat er miszit in het debat over de Freedom of Speech,’ vervolgt Bracke. ‘Die wordt door Peterson misbruikt om anderen het zwijgen op te leggen. Vrijheid van meningsuiting is in het leven geroepen om minderheidsopvattingen te beschermen,’ zegt ze.

 

‘De mening van Peterson over bijvoorbeeld transgenders is niet die van een minderheid, het is die van de meerderheid,’ vindt Bracke. ‘En met de Freedom of Speech in hun hand proberen hij en zijn aanhangers het debat te voorkomen. Vrijheid van meningsuiting zou zijn dat er een spreker naast hem zat gisterenmiddag en er een echt debat plaatsvond. In plaats daarvan was er geen echt debat en kregen de UvA-medewerkers die dat wilden een doodsbedreiging.’

 

Aangifte

De UvA keurt de bedreigingen ‘in the strongest terms’ af. ‘This is totally unacceptable,’ tweet de universiteit. Bracke heeft, in tegenstelling tot Pallister-Wilkins, nog geen aangifte gedaan, maar zegt dit wel te willen doen. ‘Ik wacht hier nog even mee: je weet niet of het hierbij blijft,’ zegt Bracke.

Lees meer over