Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

UvA verkent opzetten van haar eerste technische studie

Henk Strikkers,
26 oktober 2018 - 12:48

De bètafaculteit van de UvA onderzoekt of het mogelijk is om een technische studie op te richten. Dat is uniek, omdat de UvA nog nooit een technische studie aanbood.

‘We zien dat er vraag is naar afgestudeerden die de link kunnen maken tussen wetenschap en toepassing,’ vertelt een woordvoerder van de bètafaculteit desgevraagd. Dat is echter niet de enige reden waarom de UvA de stichting van een technische studie onderzoekt. De bètafaculteit ziet de oprichting van een technische studie ook als mogelijkheid om haar ‘fundamentele kennis om te zetten in design- of engineering-toepassingen’.

 

Nieuwe processen of producten

De faculteit benadrukt dat het gaat om een nieuwe opleiding, dus niet een die al aan één van de technische universiteiten wordt gegeven. ‘De opleiding zal uitgaan van onze wetenschappen, zoals natuurkunde, scheikunde, Life Sciences en informatiewetenschappen en gaan over het ontwerp van nieuwe processen of producten.’

 

Het is nog niet bekend wanneer de opleiding van start moet gaan en wat voor opleiding het gaat worden. Desalniettemin vertelt de woordvoerder dat er ‘in eerste instantie zal worden gekeken naar een bachelor.’

 

Vrije Universiteit

De Vrije Universiteit is ook vergevorderd bij het oprichten van de universitaire technische opleiding Mechanical Engineering. Dat doet ze in samenwerking met de Universiteit Twente. Beide universiteiten hopen de opleiding komend studiejaar voor het eerst aan te bieden. De UvA laat weten dat ze haar technische studie alleen zal opzetten, en dat dit in ieder niet zal gebeuren voor komend studiejaar.