Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: ETC-USC (cc, via Flickr)
actueel

Science Park krijgt óók puppy room, maar dan met een robothondje

Sterre van der Hee,
17 oktober 2018 - 14:39
Betreft
Deel op

Na het nieuws over de puppy room in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel komen UvA’ers op het Science Park met een soortgelijk initaitief. Studenten kunstmatige intelligentie kunnen tijdens de tentamenweek met een robothondje knuffelen om bij te komen van de studiestress. 

De robot dog room, zoals de knuffelkamer is genoemd, wordt ingericht in het Intelligent Robotics Lab op Science Park 904. Studenten die kunstmatige intelligentie studeren kunnen hier op dinsdag 23 en woensdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur met een robotpuppy spelen. Het gratis evenement biedt plaats aan negen studenten per dag en is inmiddels volgeboek, zo meldt de Eventbrite-ticketpagina. 

 

Het robothondje (‘Shakey’) is een Aibo-robot van Sony die verschillende uitdrukkingen vertoont en vrij kan rondlopen. ‘Aibo heeft emoties en verlangens en die diepe, innerlijke motivaties dicteren het gedrag,’ zo meldt Sony op de website. ‘Aibo is altijd ietwat onvoorspelbaar. Dankzij de gevarieerde communicatieve capaciteiten krijgt het leven met Aibo een rijker, dynamischer kwaliteit.’

 

De UvA-Aibo is wat ouder, zo meldt de UvA, dus de robot kan niet te lang knuffelen: één knuffelsessie duurt 15 minuten. 

 

Kritiek 

Eerder deze week liet de UvA weten dat de Universiteitsbibliotheek (UB) aan het Singel tijdens de tentamenweek een puppy room krijgt. Het knuffelen met jonge hondjes zorgt voor een dalend cortisolniveau in je bloed, zo stelde de UB, en zou studiestress verminderen. Anderen bekritiseren het voorstel omdat het slecht zou zijn voor de puppy’s.

Lees meer over