Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Folia 70: sensationeel nieuws in de Folio

Mina Etemad,
15 oktober 2018 - 12:45

Folia bestaat 70 jaar. Deze maand blikken we dagelijks terug met een artikel uit ons archief. Vandaag: de zomer van 1980 brak aan en de redactie van Folia besloot het eens over een andere boeg te gooien. Voortaan geen lange, saaie stukken meer, maar kort en sensationeel nieuws. Voortaan zou Folia door het leven gaan als Folio. In dit nummer opvallend veel artikelen over vrouwelijk naakt, waaronder in onderstaand stuk. Heel de zomer lang dacht onder meer het ANP dat dit de nieuwe richting was, totdat het eerste nummer van het volgende jaar verscheen, dat gewoon weer Folia heette. 

Tanja vocht voor haar borsten!

28 juni 1980 - van onze medische redactie

 

Amsterdam – Tanja (27) is ten einde raad. De rondborstige student Duits zit nu in de gevangenis, in plaats van in het ziekenhuis! Zij is vorige week op heterdaad betrapt bij een inbraak in het instituut voor moleculaire biologie van de universiteit. Tanja wilde echter niet stelen voor géld. Zij zocht slechts haar gezondheid.

 

Foto: Folia

Drie jaar geleden hoorde Tanja van haar arts dat zij borstkanker heeft. Zij is bestraald en werd op een speciaal dieet gezet. Het haalde allemaal niets uit. Toen de specialist haar een ingrijpende borstoperatie voorstelde raakte Tanja begrijpelijk in paniek. Alles liever dan dat! Tanja overwoog al uit het leven te stappen, tot zij onlangs in ons Duitse zusterblad “Uni-Bild” las over het nieuwe wondermiddel “Interferon”. Dát was het! Nú mocht zij weer hopen.

 

De desillusie volgde echter bij een hernieuwd bezoek aan de specialist. Een Interferonkuur kost liefst achthonderd gulden per dag! Het is een schandelijk nevenverschijnsel in onze samenleving dat kankerpatiënten slechts geholpen kunnen worden als zij rijk zijn!

 

Te verkopen had Tanja niets om aan geld te kunnen komen. Of toch wel… In een advertentie in de rubriek “Diversen” van een groot landelijk ochtendblad plaatste zij een advertentie. Alles had zij over voor zo’n kuur.


Er reageerde echter niemand. In een wanhoopsdaad brak Tanja in bij het instituut voor moleculaire biologie. Op zoek naar Interferon. Zij werd gepakt. En dat, zo deelde de biologie-professor ons desgevraagd mede, terwijl in dit gebouw geen miligram Interferon aanwezig was.