Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Science Park locatie voor congres van predatory journal

Stella Vrijmoed,
5 oktober 2018 - 16:07
Betreft
Deel op

Vanaf 170 euro kan jouw academisch paper al worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, nadat je het persoonlijk hebt mogen presenteren op een internationaal congres op het Amsterdam Science Park op 14 en 15 december 2018. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is ook zo.

De site van de International Conference on Engineering and Formal Science IV (ICEF-IV) is een wat twijfelachtige pagina, waarin nergens concreet wordt verwezen naar de UvA of naar andere organisaties op het Science Park. Als dat nog niet alarmbellen af doet gaan, dan moet het bekijken van de onderwerpen van het congres dat wel doen. Het European Center for Science, Education and Research (Euser) behandelt op die conferentie namelijk wel zeer uiteenlopende onderwerpen: van communicatie tot wiskunde en van bosbouw tot software.

 

Rooftijdschrift
Dat heeft een reden. Euser staat vermeld op de bekende Beall-lijst van predatory journals. Dat is een lijst met wetenschappelijke ‘neptijdschriften’ of instanties die geld vragen voor het publiceren of presenteren van artikelen, zonder dat er sprake is van grondig redigeerwerk of gedegen peer review.

 

Maar wat heeft Euser te zoeken op de UvA? De universiteit zegt niets van het congres af te weten, er niets mee te maken te hebben en ‘überhaupt niets met engineering te doen’. Het Matrix Innovation Centre, dat is gevestigd op het adres dat wordt vermeldt als conference venue (Amsterdam University Science Park 408), weet ook van niets.

 

Niet bewust

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica zegt wel een zaalreservering op naam van Euser te hebben staan, maar alleen op 14 december van 9:00 tot 18:00. De Stichting Beheer Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer, die de reserveringen beheert, is zich niet bewust van de identiteit van de huurder van de zaal. 

 

Overigens is het niet de eerste keer dat Euser het Amsterdam Science Park aandoet. Ook in mei 2017 was Euser daar al te gast, blijkt uit een foto op hun site.

 

Siebren Miedema

Volgens de site van ICEF-IV is er één Nederlandse wetenschapper betrokken bij het congres: de VU-hoogleraar onderwijskundige grondslagen Siebren Miedema. Hij laat aan VU-universiteitsblad Ad Valvas weten dat hij van niets weet en dat zijn naam wordt misbruikt. ‘Ik accepteer dit niet. Het is geldklopperij. Hetzelfde gebeurt bij bepaalde e-journals, dat ze namen van bekende wetenschappers gebruiken om het koosjer te laten lijken.’

 

De alinea over Siebren Miedema is op dinsdag 9 oktober om 16.00 uur toegevoegd.

lees meer