Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

28 bezetters gedagvaard, UvA heeft nog geen goed beeld van schade

Henk Strikkers,
1 oktober 2018 - 10:26

Bij de ontruiming van het P.C. Hoofthuis zijn afgelopen vrijdag 31 bezetters gearresteerd. Drie van hen hebben een transactievoorstel geaccepteerd, 28 moeten in november voorkomen. Het P.C. Hoofthuis is vandaag weer open.

De 31 bezetters die afgelopen vrijdag door de politie uit het P.C. Hoofthuis werden gehaald hebben allemaal de nacht in de cel doorgebracht. Zaterdag zijn zij op vrije voeten gesteld. Drie hebben een transactievoorstel van 150 euro – een strafvoorstel van de officier van justitie waarbij geen rechter aan te pas komt – geaccepteerd, de overige 28 moeten op 12 november voorkomen. Ze worden allen verdacht van lokaalvredebreuk, een strafbaar feit waar maximaal vier maanden celstraf of een geldboete van ongeveer 5.500 euro op staat.

‘We willen van de UvA geen bunker maken’

Tiental ‘s nachts aangetroffen in P.C. Hoofthuis

Onder die 31 bezetters is er één die niet tijdens de ontruiming van het P.C. Hoofthuis werd gearresteerd, maar later die nacht. Rond drie uur ‘s nacht bleken er nog een tiental bezetters in het pand aanwezig te zijn die niet door de politie waren ontruimd. Een van hen is die nacht nog door een bewaker aan de politie overgedragen, de rest is ontkomen.

 

Het P.C. Hoofthuis is vandaag weer geopend. Alle colleges en reguliere werkzaamheden kunnen volgens de UvA weer plaatsvinden. De opruim- en schoonmaakwerkzaamheden zijn nog niet helemaal klaar en worden vandaag nog voortgezet. Een goede indicatie van de schade kan de UvA nog niet geven. ‘Vandaag gaan mensen hun kantoren binnen en komen ze er misschien achter dat dingen kapot zijn of missen. Daardoor kunnen we op dit moment nog geen goede inschatting maken,’ vertelt woordvoerder Annelies van Dijk.

De UvA zegt panden niet méér te gaan beveiligen of te gaan bewaken dan voorheen, naar aanleiding van de bezetting. ‘We zijn een semipublieke instelling midden in de stad. Dat willen we graag zo houden,’ zegt Van Dijk. ‘We willen van de UvA geen bunker maken.’

Lees meer over