Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Folia 70: Folia moet bezuinigen

Dirk Wolthekker,
9 oktober 2018 - 11:57

Folia bestaat 70 jaar. Deze maand blikken we dagelijks terug met een artikel uit ons archief. Vandaag: één legger in ons archief is een stuk dunner dan de rest. Hoe dat komt? De productiekosten van het universiteitsweekblad Folia rijzen in 1964 de pan uit en de verschijningsfrequentie wordt verlaagd. ‘In 1962 bedroeg de gemiddelde omvang 6,5 pag., in 1963 7,3 pag.’

Tijdelijke beperking in verschijningsfrequentie van Folia

31 oktober 1964

 

In de maanden november en december van dit kalenderjaar zal Folia Civitatis eenmaal in de veertien dagen verschijnen. De verschijningsdata zijn vastgesteld op 14 november, 28 november en 12 december. De omvang van deze nummers wordt maximaal acht pagina’s. Deze beperking in de uitgave van Folia is een gevolg van de stijgende kosten. Het universiteitsweekblad heeft zich in de afgelopen jaren sterk uitgebreid. In 1962 bijvoorbeeld werden 29 nummers uitgebracht, in 1963 32. In 1962 bedroeg de gemiddelde omvang 6,5 pag, in 1963 7,3 pag., terwijl de gemiddelde oplage in die tijd toenam van 10.300 tot 11.400 exemplaren.

 

Universitaire mededelingen

Deze groei is veroorzaakt door onder meer een toename van het aantal studenten, het op ruimer schaal verspreiden van Folia onder met de universiteit gelieerde personen en instellingen, de toeneming van oraties, openbare lessen en universitaire mededelingen, de uitbreiding van het aantal aspecten van het universitaire leven waaraan een nieuwskarakter verbonden is. Deze ontwikkeling gaat gepaard met een stijging van de kosten.

 

Door een planning op langere termijn is het mogelijk de continuïteit in de verschijning van Folia, ook met de vergrote omvang en bij stijgende oplage, te verzekeren. Voor de maanden november en december van dit jaar laat het toegestane begrotingsbedrag evenwel niet toe dat met de normale verschijningsfrequentie wordt uitgekomen. In het kalenderjaar 1965 verschijnt Folia gedurende de collegeperiode weer regelmatig met één nummer per week.