Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: C.P. Schaap (Collectie Bureau Monumentenzorg)
actueel

Folia 70: Burgemeester Van Hall bekrachtigt aankoop Maagdenhuis

Dirk Wolthekker,
7 oktober 2018 - 09:07

Folia bestaat 70 jaar. Deze maand blikken we dagelijks terug met een artikel uit ons archief. Vandaag: de UvA vestigt haar bestuurscentrum in het nieuw aangekochte Maagdenhuis, niet wetende hoeveel bezettingen er zouden volgen. ‘Door deze geslaagde aankoop zal de nieuwbouw rond de Oudemanhuispoort bespoedigd kunnen worden.’

Maagdenhuis gekocht

13 mei 1961

 

Op vrijdag 28 april heeft burgemeester Van Hall als president curator van de universiteit met zijn handtekening de koop bekrachtigd van het Maagdenhuis aan het Spui, dat behoorde aan de Nationale Handelsbank. Het gebouw zal gedurende tien tot vijftien jaar als onderkomen dienen voor verschillende seminaria, instituten en administratieve afdelingen van de universiteit. Door deze geslaagde aankoop zal de nieuwbouw rond de Oudemanhuispoort bespoedigd kunnen worden, daar de hiertoe benodigde ruimte vrijkomt.

 

Universiteitsbibliotheek

Eerder heeft de gemeente al getracht het gebouw te kopen ten einde er de universiteitsbibliotheek in onder te brengen. In die tijd werd echter de universiteit nog door de gemeente gefinancierd, en de koopprijs van het pand bleek voor de gemeente te hoog. Direct nadat het Rijk de financiering van de universiteit van de gemeente had overgenomen, werden de onderhandelingen over de koop van het Maagdenhuis hervat. Naar verluidt heeft het gebouw vijf tot zeven miljoen gulden gekost.

 

Indonesië

De Nationale Handelsbank had het Maagdenhuis in juni 1953 voor 2,5 miljoen gulden gekocht. Het pand werd daarop geheel verbouwd om als bank ingericht te worden. Deze verbouwingen duurden 2,5 jaar en beliepen ruim 1,5 miljoen gulden. In mei 1957 betrok de bank het gebouw. In juni 1959, nauwelijks twee jaar later, werd bekend, dat de Nationale Handelsbank een koper zocht voor het Maagdenhuis. Door het wegvallen van de handel met Indonesië groeiden het werk en het personeel bij de bank niet in die mate als nodig werd geacht voor bewoning van het royale bankgebouw. Dit besluit werd genomen nadat de Nationale Handelsbank was overgenomen door de Rotterdamse Bank.