Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Folia 70: verplicht internet voor UvA-studenten

Sterre van der Hee,
26 oktober 2018 - 14:02

Folia bestaat 70 jaar. Deze maand blikken we dagelijks terug met een artikel uit ons archief. Vandaag: internet wordt verplicht voor UvA’ers, tot ergernis van het Asva-bestuur. ‘Niet iedereen heeft internetvaardigheden, of wil daar gebruik van maken.’

Studenten verplicht op internet 

26 mei 2000– Edward van Geuns 

 

Studenten die nog niet zo vertrouwd zijn met het internet, zullen dat snel moeten worden. De UvA gaat verder online en dat betekent dat een hoop papieren communicatie verdwijnt. Wie aan de UvA wil studeren zal volgend jaar het net op moeten. 

 

De huidige internetsite van de Universiteit van Amsterdam lijkt nog erg veel op de papieren studiegidsen. Het eerste wat opvalt zijn de uitgebreide beschrijvingen van de organisatie. Met UvAweb 200 zal dit drastisch veranderen. De nieuwe site wordt opgebouwd vanuit het perspectief van de gebruiker. Dit betekent dat de site zich zal aanpassen aan de bezoeker en aan het tijdstip waarop hij geraadpleegd wordt. Een site voor studenten zal dan ook wezenlijk verschillen van een voor medewerkers. Een student zal bijvoorbeeld een herinnering op zijn scherm krijgen dat hij zich moet inschrijven voor een tentamen, een medewerker de details van een salarisaanpassing.

 

Kosten besparen 

Uiteindelijk doel is om de site compleet te personaliseren, zodat alleen de informatie getoond wordt die voor de bezoekers interessant is. een rechtenstudent krijgt dan geen mededelingen meer over economie, tenzij hij daar zelf voor kiest. Om dit alles mogelijk te maken moet de techniek achter UvAweb flink op de schop. In plaats van op de huidige statische HTML-pagina’s zal alle informatie worden opgeslagen in diverse databases. Van daaruit worden automatisch HTML-pagina’s gegenereerd voor de verschillende doelgroepen.

 

Hierdoor kan dezelfde informatie op verschillende manieren worden gepresenteerd en gecombineerd. Oorspronkelijk was de bedoeling om op 1 september de overstap te maken naar dit nieuwe systeem. Door een gebrek aan mankracht wordt dit waarschijnlijk later.

 

De bedoeling is dat internet veel intensiever gebruikt wordt om te communiceren met studenten. De verwachting is dat daardoor op den duur flink geschrapt kan worden in de kosten. Bij wijze van proef worden eerste de onderwijsmededelingen op internet gezet. Na een overgangperiode zullen studenten uitsluitend via internet kunnen nagaan of een college uitvalt of niet. De onderwijsmededelingen zullen verdwijnen uit universiteitskrant Folia.  

 

Asva: niet iedereen heeft internetvaardigheden

Voordeel is dat er veel meer mededelingen kunnen worden gepresenteerd dan in Folia mogelijk is. Bovendien kan er ook op het laatste moment nog een wijziging worden aangekondigd. Maar waarom moet deze informatie nu uit Folia verdwijnen? Wim Driehuis, directeur van de Groep Institutionele Ontwikkeling van de UvA, vindt het gebruik van internet net zo vanzelfsprekend als lezen en schrijven. Bovendien: ‘Als negentig procent van de studenten met internet kan omgaan, dan ga je niet voor de overige tien een alternatief systeem in stand houden.’

 

Ester Geerling van de Asva Studentenunie is het niet met hem eens. Als negentig procent van de studenten met internet kan omgaan, zijn er altijd nog zeker tweeduizend die dat niet kunnen. Maar volgens haar is het aantal studenten dat verstoken dreigt te worden van onderwijsinformatie waarschijnlijk nog hoger. Daar komt bij dat er een hoop studenten zijn die wel internetvaardigheden bezitten, maar er niet elke week gebruik van willen maken. 

 

‘Ze maken Folia moedwillig slechter’

Sjaak Priester van Folia is ook niet blij met het verdwijnen van de mededelingen uit zijn blad. ‘Folia wordt moedwillig slechter gemaakt om studenten het internet op te krijgen.’ Hij vreest dat het aantal lezers van Folia zal dalen. De voorzitter van de centrale studentenraad, Maarten Poorter, ziet de band tussen Folia en de UvA door nog een oorzaak afbrokkelen. Het blad publiceert volgens hem tegenwoordig veel te weinig nieuws over het beleid van de UvA. Dit heeft onder andere slechte gevolgen voor de opkomst bij de verkiezingen voor de studentenraden: ‘Studenten zijn er niet meer bij betrokken doordat Folia er niet meer over publiceert.’

 

Folia zelf heeft de sprong naar internet nog niet gemaakt. Het blad wacht nog op voldoende middelen om een professionele site te ontwikkelen. Nu een groot deel van de communicatie met studenten via internet gaat verlopen lijkt dat een riskante strategie. Volgens Priester is het aantal lezers echter minder belangrijk dan de kwaliteit van het blad. Trouwens: ‘Ooit zal ook Folia het net op gaan.’