Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Martijn Beekman (Ministerie van Financiën)
actueel

Hoger onderwijs wacht extra bezuiniging van 19 miljoen

Henk Strikkers,
18 september 2018 - 15:53
Betreft
Deel op

Het hoger onderwijs moet bovenop de aangekondigde doelmatigheidskorting nog eens 19 miljoen euro extra bezuinigen. Dat staat in de vandaag gepresenteerde Miljoenennota.

Door een ‘tegenvaller op de leerling- en studentontwikkeling’ en op de ‘raming studiefinanciering’ moet er in 2019 extra worden bezuinigd op onderwijs, staat in de Miljoenennota. De totale bezuiniging bedraagt 212 miljoen.

 

Van die 212 miljoen moet het hoger onderwijs 19 miljoen ophoesten via een korting op de zogenoemde lumpsum, het bedrag dat universiteiten en hogescholen ongeoormerktDat wil zeggen: zonder een specifiek doel. krijgen. Daarvan zal ongeveer tweederde voor de rekening komen van hogescholen en eenderde voor de rekening van universiteiten.

 

De voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Pieter Duisenberg, laat weten de extra bezuiniging ‘een klap in het gezicht van studenten en docenten’ te vinden. Ook actiegroep WOinactie is boos. Ze stelt dat medewerkers worden genegeerd. UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam vindt het ‘onbegrijpelijk,’ zo laat de universiteit op Twitter weten.

 

Doelmatigheidskorting

Deze extra bezuiniging komt bovenop de doelmatigheidskorting, de ‘efficiëntiebezuiniging’ van 183 miljoen euro op het volledige onderwijs. Docenten en hoogleraren aan tien universiteiten gaan daar volgende week tegen protesteren door colleges te geven in de buitenlucht.

Lees meer over