Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Ongeveer 250 UvA’ers betalen dit jaar collegegeld per vak

Henk Strikkers,
18 september 2018 - 11:22

Er starten dit jaar 248 UvA-studenten die collegegeld betalen per vak. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar, laat de universiteit weten. Met 62 herbergt de opleiding economie & bedrijfskunde de meeste flexstudenten.

Studenten van acht bacheloropleidingen en evenveel masters konden dit jaar kiezen om niet het volledige collegegeld van 2.060 euro te betalen, maar te betalen per vak. Dat kan omdat de UvA meedoet aan de landelijke pilot flexstuderen.

 

Iedereen die zich voor de deadline van 15 mei aanmeldde kon meedoen, zegt een woordvoerder van de UvA. Ook na die deadline meldden zich echter nog mensen aan. In totaal wilden er 338 studenten meedoen. Negentig van hen beten in het stof, bijvoorbeeld omdat ze een negatief bindend studieadvies kregen, of omdat het maximumaantal flexstudenten voor die studie was bereikt. Dat maximum is vastgesteld op 20 procent van het aantal studenten, omdat anders de planning van de studie te ingewikkeld zou worden.

 

Pilot

De UvA en het toenmalige kabinet omarmden in 2015 het voorstel van het Landelijke Studentenvakbond om studenten collegegeld per vak te laten betalen. Dat zou een uitkomst kunnen zijn voor studenten die bijvoorbeeld mantelzorger zijn, een bestuursjaar doen of nog maar enkele vakken uit hun bachelor hoeven te halen, is de gedachte.

 

De proef, waar naast de UvA ook Tilburg University, de Hogeschool Utrecht en Hogeschool Windesheim aan meedoen, duurt vier jaar. Enkel studenten die een positief bindend studieadvies hebben gekregen mogen meedoen. Het verschuldigde collegegeld wordt berekend op basis van het aantal studiepunten per vak. Daarbovenop komt een opslag van 15 procent voor de kosten van de pilot, waardoor een studiepunt 39,48 kost.