Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) wil maatregelen nemen om de studiedruk op eerstejaarsstudenten te verlichten. Ze wil dat universiteiten enkel nog eerstejaars die minder dan 40 studiepunten halen mogen wegsturen. De minister licht haar plannen vandaag toe tijdens de opening van het academisch jaar aan Tilburg University.
In gesprek met de NOS zegt de D66-minister een wettelijk maximum te willen stellen aan het bindend studieadvies (BSA), om zo de psychische druk op studenten te verminderen. Uit onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat (eerstejaars)studenten steeds vaker lijden onder de hoge studiedruk in combinatie met bijvoorbeeld bijbaantjes. Ook de invoering van het leenstelsel draagt – zo blijkt uit onderzoek – bij aan de hoge prestatiedruk. Studentenpsychologen hebben intussen hun handen vol aan overgestresste studenten, al dan niet met een burnout. Op deze manier wil de minister deze studenten tegemoetkomen.
‘Ik vind de druk die op studenten wordt gelegd te hoog,’ zegt de minister tegen de NOS. ‘We moeten echt voorkomen dat studenten onnodig struikelen.’ Ze vindt dat studenten goed beslagen ten ijs moeten komen als ze de arbeidsmarkt betreden en dat betekent dat ze mogelijkheden moeten hebben zichzelf te ontwikkelen. Een al te hoge studiedruk belemmert dat, meent Van Engelshoven.
‘Gun studenten de kans om zichzelf te ontwikkelen.’ De minister vindt dat het BSA – ooit bedoeld om te bepalen of een student op zijn plek zit en extra studiebegeleiding nodig heeft – nu te veel wordt gebruikt als een selectie-instrument om trage studenten weg te sturen en het rendement te verhogen. De Erasmus Universiteit Rotterdam en sommige studies van de Universiteit Maastricht vereisen zelfs alle 60 punten van studenten. Halen ze die niet, dan worden ze niet toegelaten voor het tweede jaar. ‘Ik wil niet dat het systeem zo uitpakt en daarom grijp ik in.’ Ze wil de wet in 2020 aangepast hebben.
UvA
De UvA heeft geen eenduidige norm, zoals bijvoorbeeld de Rotterdamse universiteit wel heeft. Veel UvA-opleidingen – met name bij economie en geesteswetenschappen – hanteren een BSA-norm van 48 punten, terwijl de meeste bèta-studies een norm van 42 hebben. De rechtenfaculteit hanteert dan weer 45, maar het interdisciplinaire bachelorcollege PPLE van die faculteit eist 54 studiepunten. Het Amsterdam University College is de enige UvA-opleiding die op papier een negatief bsa afgeeft als studenten niet alle punten hebben. Die studie heeft echter ook een achterdeurtje waardoor je met 54 punten alsnog naar het tweede jaar kunt.
Eerste goede stap
Studentenorganisaties zijn gematigd positief over het plan van de minister. De Landelijke Studentenvakbond laat aan de NOS weten het voorstel ‘een goede eerste stap’ te vinden, maar dat er meer moet gebeuren. ‘Wij zijn uiteindelijk voor het volledig afschaffen van het bindend studieadvies om de psychische druk op studenten weg te nemen.’ Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) spreekt van ‘een hele grote stap vooruit’, maar roept ook op tot betere persoonlijke begeleiding van studenten.
De Vereniging van Universiteiten is verrast door het het voorstel van de minister en zegt nu al het ‘geen goed plan’ te vinden. ‘Het is niet in het belang van de student om heel lang door te gaan met een opleiding die niet bij je past. Het kost ook een hoop geld. Ook voor de andere studenten in de groep is het vervelend als het ambitieniveau verlaagd wordt,’ zo zegt een woordvoerder.
Wat vind jij van dit voorstel van de minister? Reageer hieronder of schrijf een opiniestuk.