Foto: Mina Etemad
actueel

UvA zet door: nieuwe collegezaal moet komen op ‘Petit Versailles’

Dirk Wolthekker,
29 augustus 2018 - 14:30

Het plan van de UvA om op de Roeterseilandcampus een extra collegezaal te bouwen blijft gewoon overeind. Na kritiek van buurtbewoners heeft de UvA de afgelopen maanden nog eens gekeken naar verschillende alternatieven, maar die zijn ‘om functionele of financiële redenen’ niet haalbaar, zegt Hans den Boer van de afdeling Huisvesting van de UvA.

Bewoners van de Sarphatistraat willen het grasveld waar de collegezaal wordt gebouwd dolgraag behouden, in het bijzonder vanwege het vrije uitzicht dat ze nu nog hebben. Het grasveld staat in de buurt bekend als ‘postzegelparkje’ of ‘Petit Versailles’, de UvA noemt het ‘Plot V’. Omdat veel omwonenden felle tegenstander zijn van de nieuwbouw heeft de UvA de afgelopen maanden (opnieuw) gekeken naar alternatieven.

 

Den Boer: ‘We hebben gebouw J/K nog eens onder de loep genomen, zoals de bewoners graag wilden. Kan de nieuwe zaal in dat gebouw worden gepast, ernaast of er misschien bovenop? Wij zijn al die varianten nog een langs gelopen, maar het is financieel en functioneel niet haalbaar. Dus als het aan ons ligt gaan we bouwen, want die zaal moet er zo snel mogelijk komen, gezien het stijgende aantal studenten.’

Foto: UvA
Het ontwerp van de nieuwe collegezaal

Second opinion

Gistermiddag zijn de bewoners van de Sarphatistraat ingelicht over de uitkomst van het nadere onderzoek. Dat zij daarmee niet blij zijn is duidelijk. In een artikel in Het Parool liet bewoner Michel Snoeren weten ‘een ordinaire volgebouwde nieuwbouwwijk’ te vrezen op de REC. Nu zegt hij graag de berekeningen van de UvA ‘aan een second opinion’ te willen onderwerpen.

‘De hoogte zal rond de dertien meter zijn, dus we blijven ruim onder het maximum’

De grond is van de UvA en volgens Den Boer voldoet het plan aan de bouwvoorschriften. Hij vermoedt dat de vergunningaanvraag succesvol zal zijn. ‘Aan de kant van de woningen mogen we vijftien meter hoog bouwen, aan de kant van de gracht achttien meter. De hoogte zal rond de dertien meter zijn, dus we blijven er ruim onder. We moeten nu nog wat laatste beslissingen nemen over de inrichting van het pand en dan zullen we een dezer dagen de vergunning bij de gemeente aanvragen.’

 

Snoeren zegt in een reactie: ‘De UvA denkt een vergunning aan te vragen en te gaan bouwen. Wij denken: de UvA vraagt een vergunning aan en gaat niet bouwen. Alleen al vanwege de aanvoer van goederen en de verkeersstromen rond het pand is er helemaal geen plek voor een gebouw waar de hele dag duizend studenten in en uit lopen.’

 

De universiteit heeft een kleine tien miljoen euro begroot voor de nieuwe collegezaal. Die zal worden ontworpen door architectenbureau OIII.