Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Acta-decaan luidt noodklok: mondzorg voor velen onbetaalbaar

Henk Strikkers,
9 augustus 2018 - 10:51

Volgens Albert Feilzer, decaan van de tandheelkundefaculteit, wordt de mondzorg voor veel Nederlanders steeds minder goed bereikbaar. Feilzer heeft een brandbrief geschreven aan Tweede- en Eerste Kamerleden.

Acta-decaan Albert Feilzer heeft in een brief aan de Tweede en Eerste Kamerleden aan de bel getrokken. Volgens de decaan van de grootste tandheelkundefaculteit van Nederland worden de tandarts en andere mondzorgspecialisten voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

‘Goede mondzorg wordt minder toegankelijk’

‘De mondzorg voor volwassen is te beperkt (lees: vrijwel niet) in de basis zorgverzekering opgenomen en dit leidt voor een grote groep van Nederlanders tot uitstel dan wel afstel van tandartsbezoek met gevolgen voor de mondgezondheid,’ zo schrijft Feilzer. ‘Goede mondzorg wordt hierdoor minder toegankelijk.’

 

Tandartsentekort

Feilzer luidde naar eigen zeggen al eerder ‘de noodklok’ over de onderverzekering van de mondzorg. Volgens hem zit het Acta vol ‘met patiënten die verzekerd zijn voor een controle, maar niet voor geavanceerde mondzorg, terwijl wij als onderzoeksinstituut natuurlijk graag geavanceerde zorg bieden in het verlengde van het geavanceerde onderzoek dat wij doen,’ zo zei hij eerder dit jaar.

 

Feilzer waarschuwt tegelijkertijd voor een dreigend tekort aan tandartsen. ‘Er wordt op korte termijn een enorm groot tandartsentekort voorzien! In sommige regio’s is er al sprake van een aantoonbaar tandartsentekort. Dit probleem is nog groter geworden doordat de instroom van buitenlandse tandartsen is afgenomen.’

 

UvA & VU

Feilzer is sinds 2009 decaan van Acta, de gezamenlijk tandheelkundefaculteit van de UvA en de VU. Hij vertrekt medio komend jaar als decaan maar zal daarna actief blijven als hoogleraar.