Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Janericloebe (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

AMC maakte fouten bij onderzoek naar galwegkanker

Henk Strikkers,
31 juli 2018 - 09:37

Het AMC heeft volgens de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) fouten gemaakt bij een onderzoek naar galwegkanker dat van 2013 tot en met 2016 duurde. Dat meldt het AD.

In een rapport stelt het CCMO dat het AMC te lang wachtte met het inlichten van nabestaanden en patiënten over waarom het onderzoek werd gestopt. Dat gebeurde pas na anderhalf jaar. Te lang, zo vindt de CCMO. In het AD vertelt een woordvoerder van het AMC dat het ziekenhuis ervan uit ging dat veel deelnemers inmiddels overleden waren en dat nabestaanden niet onnodig aan de dood van hun naaste herinnerd wilden worden. Een foute inschatting, zo vindt het CCMO.

 

Het AMC handelde bovendien langzaam bij het instellen van een onafhankelijke commissie (de zogenoemde Data and Safety Monitoring Board) die het onderzoek controleerde, oordeelt het CCMO. Het duurde bijna een half jaar voordat zo’n commissie er was, ondanks herhaalde verzoeken van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie van het AMC.

 

Buisje in de keel

Galwegkanker is een zeer dodelijke variant van kanker. Bij het onderzoek van het AMC kregen patiënten hetzelfde medicijn op twee manieren toegediend: de ene helft via een buisje in de keel, de andere helft via de huid. Het AMC wilde onderzoeken wat de succesvolste methode was. De hypothese was dat de tweede methode, via de huid, minder complicaties op zou leveren. Na drie jaar bleek dat ongeveer 10 procent van de patiënten die de eerste methode gebruikte was overleden, en dat bij de tweede methode zo’n 40 procent was overleden. Daarvoor bestond geen voor de hand liggende verklaring, waardoor het onderzoek werd gestopt.

 

Een woordvoerder van het AMC reageert in het AD dat het ziekenhuis de conclusies en adviezen van het rapport ter harte neemt. Het ziekenhuis heeft de procedures rond het informeren van nabestaanden inmiddels aangescherpt. De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrit The Lancet.

 

Toeval

Vorige week stopte het Amsterdam UMC, zoals het AMC na de fusie met het VUmc heet, met een onderzoek waarbij ongeboren baby’s met een groeiafwijking sildenafil toegediend kregen. Juist baby’s die dat middel toegediend kregen zouden vaker overlijden dan baby’s die dat niet kregen. In het AD noemt een woordvoerder van het Amsterdam UMC het toeval dat het Amsterdamse universitaire ziekenhuis bij beide onderzoeken de lead had.