Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

CvB-voorzitter Ten Dam 'baalt' van ontruiming – protest gaat door

9 juni 2018 - 16:09

UPDATE (17.15u): CvB-voorzitter Geert ten Dam ‘baalt als een stekker’ van de hardhandige ontruiming vrijdagavond van het Roeterseilandcomplex. ‘Maar we konden niet toestaan dat studenten zouden overnachten op het grasveld.’ Zaterdagmiddag ging Ten Dam in debat met de demonstranten, die kort bezit namen van de centrale hal van het onderwijsgebouw REC-A. Ze willen aangifte doen vanwege het politiegeweld vrijdag.

In een verklaring zaterdagochtend reageerde het CvB op de gebeurtenissen van de avond ervoor. Geert ten Dam is, zoals ze zelf zegt, niet blij met de ontruiming, ‘omdat de demonstranten en de UvA dezelfde doelen hebben’. Ze doelt daarmee op het tegengaan van de door Den Haag opgelegde bezuinigingen.

 

De protesterende studenten verzamelden zich zaterdag opnieuw op het grasveldje waar ze nog geen vijftien uur eerder met harde hand waren verwijderd. Op de Roeterseilandcampus was zaterdag de universiteitsdag gaande, vooral gericht op alumni en Amsterdammers. De studenten wilden in debat met Geert ten Dam over de gebeurtenissen van de avond ervoor. De organisatie van de speciale bijeenkomst van die dag door Room for Discussion en Ten Dam zelf stemden daar mee in.

‘Mevrouw Ten Dam, heeft u goed geslapen vannacht?’

De collegezaal zat als gevolg daarvan vooral vol met tientallen demonstranten. Zij gaven eerst ruimte aan ongeveer een kwartier van het openbare vraaggesprek en namen vervolgens via docent Yolande Jansen het woord via een zogeheten mic check, gericht aan de CvB-voorzitter. ‘We vragen u, Geert ten Dam, heeft u goed geslapen vannacht, wetende dat u verantwoordelijk bent voor geweld tegen uw eigen studenten?’ Met een beamer toonden de demonstranten op de muren van de collegezaal beelden van de ontruiming en het politiegeweld. 

 

‘Nou ja, beroerd,’ was het antwoord van de collegevoorzitter, op de vraag hoe ze had geslapen. ‘Ik heb ook helemaal geen behoefte jullie het zwijgen op te leggen.’ Ze herhaalde haar woorden uit de verklaring van die ochtend. Daarin stelde ze ook dat ze extra betreurt wat er is gebeurd, omdat de studenten en de UvA voor hetzelfde doel strijden: de bezuinigingen vanuit Den Haag een halt toeroepen. ‘En dat wordt ons, zacht gezegd, niet in dank afgenomen door Den Haag.’ Ze zag geen reden voor het maken van excuses voor de ontruiming.

Foto: Daniël Rommens
De demonstranten houden een zogeheten general assembly in de centrale hal van REC-A.

Tijdens Room for Discussion deelde Ten Dam overigens nog een sneer uit naar de minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven. ‘Hoe dom kun je zijn? Als het gaat om werkdruk heeft ze geen idee. Ze zou eens hier op de UvA moeten komen kijken. De minister moet erkennen dat de werkdruk een groot probleem is.’

Nadat de studenten demonstratief de zaal van de bijeenkomst verlieten, streken ze neer in de centrale hal van REC-A om hun verdere tactiek te bepalen. Om half vier besloten ze opnieuw naar het grasveld in het midden van de Roeterseilandcampus te vertrekken. Daar keken ze vooruit naar nieuwe acties en evalueerden ze wat een demonstrant noemde ‘een roerige afgelopen 24 uur’.

 

De studenten, waarvan een groot deel bestaat uit sympathisanten van de actiegroep en voormalige studentenpartij Humanities Rally, besloten zaterdag alle ervaringen met het politieoptreden van een dag eerder te verzamelen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een aangifte tegen de politie wegens het gebruikte geweld bij de ontruiming.

 

Lees hieronder het hele statement van Geert ten Dam.