Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: VUmc
actueel

AMC en VUmc worden Amsterdam UMC

Henk Strikkers,
7 juni 2018 - 16:55

Vanmiddag zetten Wouter Bos (voorzitter VUmc) en Hans Romijn (voorzitter AMC) hun handtekening en daarmee werd de bestuurlijke fusie tussen VUmc en AMC definitief. Ze zullen gaan opereren onder de naam Amsterdam UMC.

Er is sprake van een bestuurlijke fusie, waardoor de beide ziekenhuizen als aparte entiteiten bljven bestaan. Ze houden ook hun eigen raad van bestuur, maar daarin zitten vijf dezelfde mensen, onder wie Bos en Romijn. Bos gaat de raad van bestuur van het Amsterdam UMC-VU leiden, Romijn die van het Amsterdam UMC-AMC. In de twee raden van toezicht zitten dezelfde zeven personen.

 

Samenwerking in masterfase

De bacheloropleidingen van de VU en de UvA in de ziekenhuizen blijven voorlopig gescheiden. In de loop van de komende jaren willen beide universiteiten wel nauwer gaan samenwerken in de masterfase. ‘Als medische specialismen op één van beide locaties zijn geconcentreerd, kunnen de betreffende coassistentschappen van beide studies immers alleen daar worden aangeboden,’ schrijven ze in een persbericht.

 

Het AMC en VUmc willen al een aantal jaar fuseren om verdere specialisatie mogelijk te maken. Het AMC gaat zich bijvoorbeeld meer bezig houden met de zorg rond moeder en kind, het VUmc gaat zich meer focussen op neurologie en neurochirurgie.

 

Eén locatie

Er is in het verleden al gespeculeerd over het vestigen van de ziekenhuizen op één locatie, maar daarover is nog geen besluit genomen.