Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Screenshot van Computer Law & Security Review
actueel

David Dalenberg wint UvA Scriptieprijs 2018

Henk Strikkers,
9 juni 2018 - 18:02

David Dalenberg, alumnus International and European Law, heeft vanmiddag de UvA Scriptieprijs gewonnen. Zijn scriptie gaat over hoe je discriminatie in automatisch getargette vacatures kunt voorkomen. Hij kreeg de prijs van 3.000 euro uitgereikt tijdens de Universiteitsdag.

Dalenberg schreef zijn scriptie Preventing discrimination in the automated targeting of job advertisements voor zijn master International Public Law aan de rechtenfaculteit. In zijn scriptie gaat hij in op discriminatie bij het toepassen van kunstmatige intelligentie en hoe dat voorkomen kan worden.

 

Kunstmatige intelligentie en big data zorgen ervoor dat we meer correlaties kunnen leggen dan ooit tevoren, maar dat kan discriminatie juist in de hand werken. ‘Stel je voor dat mensen die van Top Gear houden beter in iets blijken te zijn,’ geeft Dalenberg als voorbeeld in een gesprek met Spui in Spe. ‘Ik denk dat Top Gear door meer mannen leuk wordt gevonden dan door vrouwen. Dan zou je dus moeten nadenken of je dit soort targeting moet willen gebruiken.’

 

Tweede en derde prijs

De tweede prijs van 2.000 euro ging naar Carla Groenland (wiskunde) en de derde prijs van 1.000 euro naar Robert Verschuren (econometrie). Zij schreven hun scriptie respectievelijk over het effect van anticipatie in de wiskundige congestion games, een ondersoort in de speltheorie en hoe financiële instellingen het best rekening kunnen houden met negatieve rentes in hun modellen voor de rentetermijnstructuur, en hoe zij deze modellen in de praktijk kunnen toepassen voor risicomanagementdoeleinden.

 

De jongerenredactie van Spui25, Spui in Spe, maakte een podcast over alle genomineerden. Luister hieronder de podcast over de scriptie van David Dalenburg terug.