Foto: HvA
actueel

Mantelzorgende UvA'ers en HvA'ers hebben vaker studievertraging

Daniël Rommens,
4 juni 2018 - 17:40

Ongeveer 6 procent van de studenten op UvA en de HvA boden in 2015/2016 mantelzorg aan een zieke naaste. Zij lopen een groter risico op studievertraging en lichamelijke of psychische klachten dan gemiddeld, blijkt uit onderzoek van UvA, VU en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Studenten die mantelzorg bieden, scoren gemiddeld lagere cijfers en hebben een lager studietempo dan hun studiegenoten. Daarnaast melden mantelzorgers vaker langdurige lichamelijke klachten en psychische klachten, zoals angst en depressiviteit. Verder blijkt uit het onderzoek dat onder de mantelzorgers meer vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn.

Burn-out

De onderzoekers merken op dat de onderwijsinstellingen meer aandacht moeten geven aan studenten die hun studie combineren met een mantelzorgtaak. Ze waarschuwen voor een risico op een burn-out. ‘Het kan dan te laat zijn om in te grijpen, omdat dan al mogelijk schade is opgetreden,’ aldus het rapport.

 

Het onderzoek werd vandaag gepresenteerd, bij de aanvang van de Week van de jonge mantelzorger. Het is gebaseerd op de gegevens van ruim 4.500 studenten die de studentengezondheidstest van Bureau Studentenartsen van de UvA hebben ingevuld.

Lees meer over