Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Wat moet de UvA doen met de opbrengsten van het leenstelsel?

Henk Strikkers,
4 juni 2018 - 13:54

Over een paar jaar krijgt de UvA twintig miljoen euro extra uit de opbrengsten van het leenstelsel. Wat moet de universiteit daarmee doen? De medezeggenschap wil jouw hulp daarbij en stuurt deze week een enquête rond.

De komende jaren moeten de universiteiten door de doelmatigheidskorting van deze regering nog bezuinigen, maar vanaf 2021 is er waarschijnlijk meer geld voor het hoger onderwijs. Dat komt doordat de opbrengsten van het leenstelsel vanaf dan hoger zijn dan de korting.

 

Zes thema’s

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen heeft met de universiteiten afgesproken dat universiteiten met hun werknemers en studenten kwaliteitsafspraken maken over hoe dat geld besteed wordt. ‘Dat moet aan de hand van zes centraal vastgelegde thema’s,’ zegt studentenraadsvoorzitter Pim van Helvoirt. Die thema’s zijn: intensiever en kleinschaliger onderwijs, betere begeleiding van studenten, studiesucces, onderwijsdifferentiatie, goede onderwijsfaciliteiten en docentkwaliteit.

 

Universiteiten mogen zelf weten aan hoeveel van die zes thema’s ze geld willen geven en hoeveel er per thema wordt besteed, zolang de studentenraad en de ondernemingsraad daarmee akkoord gaan. De enquête moet daartoe handvatten bieden, zegt Van Helvoirt. ‘Dit is geld dat van alle studenten is afgepakt door de invoering van het leenstelsel. Daarom willen we ook alle studenten vragen waar volgens hen het geld heen moet.’

 

Niet bindend, wel erg belangrijk

De enquête loopt tot en met half juni en daarna krijgen de studentenraad, de ondernemingsraad en alle decanen inzicht in de resultaten. ‘Het is moeilijk om zo’n enquête bindend te maken,’ laat Van Helvoirt weten. ‘Maar voor ons zijn de resultaten erg belangrijk.’