Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sterre van der Hee
actueel

Asva protesteert met ‘zoethoudertjes’ tegen doelmatigheidskorting

Sterre van der Hee,
24 mei 2018 - 13:34

Asva studentenunie voert donderdag op het Roeterseiland actie met ‘zoethoudertjes’: een snoepkraam vol samiakknotsen, suikerfluitjes en felroze spekkies. Het protest is onderdeel van de landelijke actieweek tegen de doelmatigheidskorting van 183 miljoen.

Bij de snoepkraam van Asva studentenunie kunnen studenten en docenten donderdag een ‘zoethoudertje’ ophalen en een briefkaart op de post doen die gericht is aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). Lieve minister, staat erop, Nu wordt volgend jaar 69 miljoen aan leenstelselgelden geïnvesteerd, maar er is ook een bezuiniging van 183 miljoen. Met de ene hand geeft u ons een zoethoudertje, met de andere hand pakt u essentieel geld voor onderwijs weg! De kaart sluit af met een verbitterde groet.

Actieweek

Het protest is onderdeel van de landelijke actieweek (22 tot 25 mei), waarbij studentenbonden in het hele land ‘ludieke acties’ houden op universiteiten. Initiatiefnemers van de week zijn onder meer de Landelijke Studentenvakbond, Asva studentenunie en actiegroep #WOinactie, die in december al een petitie aan de Tweede Kamer aanbood. Hun eis: op Prinsjesdag moet de zogeheten doelmatigheidskorting – de 183 miljoen aan budgetoverschrijding op onderwijs onder Rutte II, die het kabinet nu wil terughalen – zijn afgeschaft. 

 

‘Het belangrijkste is dat we studenten hierover informeren’, zegt Judith Crabbendam, secretaris van Asva. ‘Vaak weten ze wel iets over de afschaffing van de basisbeurs, maar snappen ze niet wat doelmatigheidskorting betekent.’ Terwijl die bezuiniging zo veel impact heeft, zegt voorzitter Tijmen de Vos. ‘Op alle fronten. De bezuiniging bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen is daar maar één voorbeeld van.’ Binnenkort brengt Asva de postbus naar de Tweede Kamer.