Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

#UvAKiest: Opkomst voor CSR met 11,2 procent historisch laag

Henk Strikkers,
24 mei 2018 - 17:35

Vier zetels voor UvASociaal, twee voor De Vrije Student en één – die waarschijnlijk leeg blijft – voor Red UvA. Dat is het verdict van de verkiezingen voor de Centrale Studentenraad. De opkomst zakte dit jaar dramatisch in tot 11,2 procent voor de CSR en 15,6 procent in totaal.

De opheffing van De Decentralen heeft de opkomstcijfers voor de Centrale Studentenraad (CSR) weinig goed gedaan, zo lijkt het. Waar vorig jaar nog 16,1 procent van de studenten stemde voor de CSR – dat is al één van de laagste opkomstpercentages van Nederland – zakte de opkomst dit jaar nog verder weg naar 11,2 procent. Dat is de op een na laagste opkomst ooit voor de CSR, enkel in 2001 was hij net iets lager (11,0 procent). In absolute cijfers is er sprake van een daling van ruim 5.100 stemmers naar minder dan 3.800 stemmers.

 

(Lees verder onder de grafiek)

De algemene opkomst bij studentenraadsverkiezingen van 1980 tot 2018. Pas vanaf 1997 zitten studenten in een aparte studentenraad, daarvoor zaten ze met medewerkers in een gezamenlijke universiteitsraad.

Ujjin krijgt meeste stemmen, Red UvA haalt een zetel

Net geen absolute meerderheid van die 3.800 stemmers koos voor UvASociaal. Haar lijsttrekker Muttaneeya (Blink) Ujjin kreeg met 566 stemmen veruit de meeste kiezers achter zich van alle kandidaten. Zij ligt als lijsttrekker van de partij met vier van de zeven zetels in pole position om de nieuwe voorzitter van de Centrale Studentenraad te worden.

 

De Vrije Student krijgt net als vorig jaar twee zetels in de Centrale StudentenraadNaast de zeven direct gekozen CSR-leden vaardigt iedere facultaire studentenraad een vertegenwoordiger af naar de CSR, waardoor deze in totaal veertien leden telt., die ingenomen zullen worden door David Nelck en Kelly Ebbinge. Ook de nieuwe partij Red UvA komt in de Centrale Studentenraad met één zetel. Michele Murgia is de uitverkorene, maar hij heeft al aangekondigd dat zijn partij haar zetel het hele jaar leeg zal laten.

UvASociaal-lijsttrekker Muttaneeya Ujjin kreeg veruit de meeste kiezers achter zich

Acta scoort boven 50 procent

Zoals gewoonlijk was de opkomst bij tandheelkundefaculteit Acta – waar enkel ActaBeter meedeed – het hoogst. Dit jaar stemde zelfs meer dan de helft van de stemgerechtigde studenten: 54,7 procent. Op alle andere faculteiten, met uitzondering van het AMC (35,2 procent) en de rechtenfaculteit (26,2 procent), lag de opkomst onder de 20 procent.

 

De UvA gebruikte voor de algehele opkomst dit jaar overigens voor het eerst een andere rekenmethode. Zij telt alle opkomsten op en deelt die door het aantal raden. Daardoor komt ze op een opkomst van 23,8 procent. Wij kijken naar het aantal kiesgerechtigden en het aantal uitgebrachte stemmen. Daardoor tellen de CSR en grotere faculteiten meer mee dan kleinere faculteiten. Dit is dezelfde rekenmethode als de UvA de afgelopen jaren gebruikte.

 

Facultaire partijen

De facultaire partijen zijn op iedere faculteit de grootste geworden, met uitzondering van de FMG. Daar krijgt UvASociaal 7 van de 12 zetels. Bij geesteswetenschappen is facultaire partij TOF de winnaar met 8 van de 12 zetels, op de bètafaculteit bezet Lief 7 van de 12 zetels en bij economie & bedrijfskunde krijg List Sefa er 7 van de 10. Op de rechtenfaculteit krijgen de twee facultaire partijen OpRecht (6) en Inter (5) samen 11 van de 12 zetels en bij geneeskunde krijgt MFAS als enige deelnemende partij alle 7 zetels.

 

Bekijk hieronder de uitslagen per faculteit.