Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Meer aanmeldingen uit buitenland dan uit Nederland voor UvA-bachelors

Henk Strikkers,
8 mei 2018 - 15:55

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de Universiteit van Amsterdam meer aanmeldingen van studenten met een buitenlandse vooropleiding dan met een Nederlandse vooropleiding. Dat blijkt uit aanmeldcijfers van Studielink. Het totaal aantal aanmeldingen voor UvA-bachelors na de deadline van 1 mei is 17.273.

Het is een trend van de laatste jaren: waar studenten uit het buitenland eerder een jaar of een half jaar aan de UvA studeerden, kiezen steeds meer buitenlandse studenten voor een volledige studie. De UvA kreeg bijvoorbeeld in 2016 iets meer dan 2.000 buitenlandse aanmeldingen, en dat aantal groeide vorig jaar tot 6.500. Dit jaar is dat aantal verder gegroeid tot 8.706, 34 procent meer dan vorig jaar. Ter vergelijking: het aantal Nederlandse aanmelders is 8.545, 2,5 procent meer dan vorig jaar.

 

Die groei wordt met name veroorzaakt door een toenemend aantal Engelstalige studies die voor een groot deel door internationale studenten worden bevolkt. Zo komt bij de interdisciplinaire studie Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE) 87 procent procent van de aanmeldingen uit het buitenland. Bij de twee Engelstalige bacheloropleidingen Economics and Business Economics en Business Administration deed ongeveer twee op de drie aanmelders een buitenlandse vooropleiding.

Psychologie en sociologie, die dit jaar voor het eerst deels op het Engels zijn overgestapt, zien een grote groei

Grote groei bij psychologie en sociologie

De bachelors psychologieDe cijfers van psychologie en andere numerus fixusstudies zijn de standen van de eerste week van mei. De aanmelddeadline voor studies met een maximumcapaciteit lag in januari. Een deel van de aanmelders is al afgevallen, of heeft zich teruggetrokken. Ter vergelijking: bij psychologie was het aantal aanmelders op 15 januari meer dan 1.800. De huidige stand is zo'n 1.200. en sociologie, die dit jaar voor het eerst deels op het Engels zijn overgestapt, zien een grote groei met respectievelijk 76 en 197 procent meer aanmelders dan vorig jaar. Ook daar zijn het buitenlandse studenten die voor de toename zorgen.

 

De bachelorstudie Business Administration kreeg met 2.894 veruit de meeste aanmeldingen van alle UvA-studies. Ter vergelijking: twee jaar geleden, toen de studie nog niet Engelstalig was, kreeg de volledige Faculteit Economie & Bedrijfskunde, waar Business Administration wordt gegeven, in totaal 1.536 aanmeldingen.

 

Afvallers

Het aantal aanmeldingen staat niet gelijk aan het aantal studenten dat in september daadwerkelijk aan een studie begint. Sommige studenten worden niet toegelaten omdat hun diploma of hun Engels niet voldoende is, of ze vallen af bij selectieactiviteiten van numerus fixusstudies. Anderen trekken zich terug, bijvoorbeeld omdat ze voor een andere universiteit kiezen, of omdat ze zich voor meerdere UvA-studies hebben aangemeld.

 

Met name bij buitenlandse studenten was vorig jaar een groot verschil tussen aanmelders en inschrijvers te zien. Van de 6.500 buitenlandse aanmeldingen van vorig jaar begonnen er uiteindelijk 1.500 daadwerkelijk aan een UvA-studie. Van de ongeveer 8.000 Nederlandse aanmelders zaten er zo’n 4.800 in september in de collegebanken.