Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Goede score nieuwkomer De Amsterdamse Academie bij OR-verkiezingen

Dirk Wolthekker,
24 april 2018 - 16:16

Bij de ondernemingsraadverkiezingen van afgelopen week is de nieuwe partij De Amsterdamse Academie (DAA) relatief sterk uit de hoek gekomen. Van het totaal aantal van 54 beschikbare zetels voor de vier deelnemende faculteiten gingen er 17 naar DAA. Eén daarvan won ze met een dobbelsteen, na een gelijke stand.

Op vier faculteiten van de UvA konden kiesgerechtigde medewerkers afgelopen week hun stem uitbrengen voor nieuwe facultaire ondernemingsraden. De medewerkers van de FEB, FGw, FMG en FNWI konden naar de digitale stembus. Bij Acta en de rechtenfaculteit waren te weinig kandidaten om verkiezingen te hoeven houden, evenals bij de diensten (GOR). Bij die drie eenheden zijn alle kandidaten automatisch benoemd. Het AMC deed ook niet mee, want daar organiseert men een eigen verkiezing. De opkomst viel tegen: enkel bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen was de opkomst boven de 50 procent.

De opkomst viel tegen: enkel bij de FMG was de opkomst boven de 50 procent

Amsterdamse Academie

Er kan wel gezegd worden dat De Amsterdamse Academie (DAA) de winnaar is van de verkiezingen. DAA is een club die is ontstaan in de nasleep van het UvA-referendum van december 2016, waarin via vier kleuren kon worden gestemd over de toekomst van de UvA. De kleur blauw stond daarbij voor handhaving van de status quo. Na drie jaar praten over democratisering en versterking van de medezeggenschap is het een opvallende uitkomst dat nu zo veel mensen op de enigszins conservatieve ‘blauwe’ DAA hebben gestemd.

 

De partij zal met dertien kandidaten in de ondernemingsraden van de UvA komen: bij Geesteswetenschappen kreeg ze 4 zetels, op de FMG haalde DAA 4 zetels, waarvan er 2 onbezet blijven. Op de bètafaculteit (FNWI) heeft DAA in één klap 7 zetels gehaald, evenveel als men kandidaten had. Ze had zelfs recht op negen zetels, maar kan die niet invullen. De twee zetels blijven niet leeg, maar worden ingevuld door kandidaten van Vawo, waarmee DAA een lijstverbinding had. De vijftiende zetel die DAA kreeg, ontving ze met een gelukje. Bij de verdeling van de restzetels op de bètafaculteit moesten Vawo en De Amsterdamse Academie (DAA) dobbelen om het verkrijgen van een restzetel. Dat was echter vooral voor de bühne: het was al duidelijk dat de zetel naar een Vawo-kandidaat zou gaan.

 

Lees verder onder de video.

Bekende namen

Ook dit jaar waren er weer veel usual suspects onder de OR-kandidaten. Een groot deel van hen is opnieuw gekozen, dan wel automatisch benoemd. Het gaat bij de centrale eenheden om bijvoorbeeld David Jan Donner (FNV) en Linda Schaap (Vrije Lijst), bij de economiefaculteit om Maurice Koster (FNV), bij geesteswetenschappen om Paul Koopman (Vawo) en Gerwin van der Pol (DAA, voorheen Vrije Lijst), bij maatschappij & gedrag om Iris Breetveld (Vawo), bij de bètafaculteit om Breanndán Ó Nualláin (FNV, voorheen Rethink UvA) en bij rechten om Dirk Korf (FNV) en Otto van Tubergen (Vrije Lijst). Twee bekende kandidaten werden dit jaar niet herkozen: Jonneke Bekkenkamp (DAA, voorheen FNV) en René Hulst (FNV).

 

Centrale Ondernemingsraad

Voor het eerst dit jaar is er geen aparte directe stemming voor de Centrale Ondernemingsraad (COR). De COR bestaat uit zestien leden, waarvan tot nu toe steeds acht direct werden gekozen en de andere acht uit de raden van de faculteiten en centrale eenheden werden afgevaardigd. Dat systeem is verlaten: vanaf dit jaar wordt de hele COR samengesteld op basis van afgevaardigden van de faculteiten en de centrale eenheden.

 

Het is derhalve moeilijk te zeggen wie er kans maken op het voorzitterschap van de COR. Nadat alle acht nieuwe ondernemingsraden zijn geïnstalleerd, zal elke nieuwe raad twee leden afvaardigen naar de COR. Die zal dan een bestuursverkiezing organiseren waarbij ook een voorzitter zal worden gekozen. Of Breanndán Ó Nualláin dan opnieuw COR-voorzitter kan en wil worden hangt in de eerste plaats af van of hij vanuit de facultaire OR zal worden afgevaardigd naar de COR. In de loop van volgende maand zullen de namen van de afgevaardigden bekend zijn.

 

Bekijk hieronder de hele uitslag.